loading
close
SON DAKİKALAR

Öcalan 3 zarf 1 mesaj verdi

Öcalan 3 zarf 1 mesaj verdi
Tarih: 25.02.2013 - 12:36
Kategori: Gündem

Öcalan, görüşmenin ardından vekillere 3 mektup verdi. Kapalı zarf içinde ve mühürlü olan 3 mektubun Kandil’e, örgütün Avrupa kanadına ve BDP eşbaşkanlarına iletilmesini istedi...

BDP’lilerin Öcalan’la görüşmesi 3.5 saat sürdü. Vekiller Öcalan’ın ardından diğer mahkûmlarla da yaklaşık 1.5 saat görüştü ve yemek yedi. Yemeğin ardından MİT yetkilileriyle milletvekilleri kısa süreli olarak bir araya geldi. MİT yetkililerinin BDP’lilere “Görüşme çok iyi geçti. Sizin seçilme nedeniniz PKK geleneğinden gelmiyor olmanız. Bunun için sizin daha rahat olacağınızı düşündük. Öyle de oldu. Süreç ilerlerse İmralı’ya düzenli olarak sizin gelmenizi isteriz” dedikleri belirtildi.

MÜHÜRLÜ 3 ZARF

Öcalan, görüşmenin ardından vekillere 3 mektup verdi. Kapalı zarf içinde ve mühürlü olan 3 mektubun Kandil’e, örgütün Avrupa kanadına ve BDP eşbaşkanlarına iletilmesini istedi. BDP’lilerin mektubu önceki gece Demirtaş ve Kışanak tarafından okundu. Kandil’e gönderilen mektup KCK Yürütme Konseyi’nde okunacak. Son mektup ise örgütün Avrupa sorumlusu Zübeyir Aydar’a ulaştırılacak.

MEDYA İLGİSİ

Öcalan’ın gündemi ve medyayı yakından takip ettiği, tartışma programları hakkında değerlendirmelerde bulunduğu bildirildi. Öcalan’ın not aldığı gazete haberleri hakkında vekillere sorular yönelttiği belirtildi.

İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşen BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbulMilletvekili Sırrı Süreyya Önder ve DiyarbakırMilletvekili Altan Tan, ada dönüşü Buldan’ın evine geçti. BDP eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş’ın da eve gelmesinin ardından sabaha kadar süren bir toplantı yapıldı. Vekillerin eşbaşkanlara ilettiği mesajlar bir yandan da bilgisayara aktarılarak e-posta ile Kandil ve örgütün Avrupa kanadına gönderildi.

BDP Grubu bugün TBMM’de bir toplantı yaparak yol haritasını ve süreci değerlendirecek. Edinilen bilgilere göre İmralı görüşmesinin ana hatları ve gündeme gelen konular özetle şöyle:

MÜZAKERECİYİM: Zaman zamanMİT görevlilerinin de katıldığı görüşme sohbet ortamında gerçekleşti. Keyifli görünen Öcalan’ın Tan ve Önder’e sık sık espri yaptığı belirtildi. Öcalan’ın ilk olarak “Artık buradamüzakereci olarakmuhatap alınıyorum. Bunun için gerekli koşullar sağlandı” dediği de öğrenildi.

ŞEFFAF: Öcalan’ın MİT yetkilileriyle yaptığı görüşmeye ilişkin “Bu bir süreçtir. Her şeyin bir anda olmasını beklemeyin ama çok önemli adımlar atıldı. Kamuoyunun çok merak ettiğini, medya mensuplarının sizin üzerinizdeki baskısını da biliyorum. Önce değerlendirin, Kandil’e ve Avrupa’ya iletin. Sonra açıklama yaparsınız. Fazla bekletmeyin, birkaç gün içinde kamuoyunu aydınlatın. Bundan sonra sürecin daha şeffaf yürümesini istiyorum” dediği aktarıldı.

4. YARGI PAKETİ: Öcalan’ın “4. yargı paketinde ‘Şiddet kriteri yoksa suç oluşmaz’ düzenlemesi benimiçin çok önemli. Bu konuda yapılacak düzenleme, devletin en az Anayasa’da atacakları kadar önemli bir adımolacaktır” dediği öğrenildi.

EYLEMSİZLİK: Öcalan’ın Kandil’e mesajının ise “Hepsine selamlarımı iletiyorum. Eylemsizlik için hazırlıklı olsunlar. Bu konuda onların yapacağı değerlendirmeyi önemsiyorum. İradelerini görmek istiyorum” olduğu belirtildi. YAŞLANMAK: Sağlık durumunu soran milletvekillerine “Yaşlanmak dışında hiçbir sağlık sorunumyok. Ölmeden önce ben bu barışı görmek istiyorum” diyen Öcalan’ın gazeteciMehmet Ali Birand’ın ölümünden dolayı çok üzüldüğünü söylediği de İmralı görüşmesinden bir not olarak yansıdı.

AYDAR ATEŞKES ÇAĞRISI YAPTI


İmralı’dan gelen ilk mesajların iletildiği örgütün Avrupa sorumlusu Aydar, İsviçre Parlamentosu’nda katıldığı konferansta “Sürecin sağlıklı ilerlemesi için bir çatışmasızlık ortamına ihtiyaç var. İki taraflı bir ateşkes hemen devreye girmelidir” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları