loading
close
SON DAKİKALAR

Önergesi iade edilen CHP'li Tığlı'dan Bakan Akar'a 'adalar' tepkisi

Önergesi iade edilen CHP'li Tığlı'dan Bakan Akar'a 'adalar' tepkisi
Tarih: 23.01.2020 - 13:22
Kategori: Siyaset

CHP Milletvekili Necati Tığlı, Yunanistan'ın gayri askeri statüde olmasına rağmen 16 adayı silahlandırdığını söyleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a tepki gösterdi. 2019'da Ege adalarını soran CHP'li Tığlı'nın önergesi iade edilmişti.

Yunanistan'ın gayri askeri statüde olmasına rağmen 16 adayı silahlandırdığını söyleyen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Hiçbir şekilde hakkımızı çiğnetmeyiz. Bu bir tehdit değil ama iyi komşuluktan yanayız dememiz de bir zafiyet değil" açıklamasında bulunmuştu. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Hulusi Akar'ın adalarla ilgili açıklamasına tepki göstererek "Yunanistan 16 adayı anlaşmalara aykırı olarak silahlandırdı. Hiç bir şekilde hakkımızı çiğnetmeyiz" demekle bu işler olmuyor sayın Hulusi Akar" ifadelerini kullandı. 

2019'da adaların durumuyla ilgili soru önergesi verdiğini hatırlatan CHP'li Tığlı'nin önergesi “Tek amacı istişare sağlamaktan ibaret konular” olduğu gerekçesiyle Meclis Başkanı tarafından iade edilmişti. 

CHP Milletvekili Necati Tığlı’nın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sormuştu: 

" Dışişleri Bakanlığı tarafından 18 Mart 2019 tarihinde Birleşmiş Milletlere (BM) gönderilen resmi bir mektup var mıdır? Varsa, bu mektubun içeriğinde Ege’de ki adalarla ilgili bir açıklama / tanımlama yapılmış mıdır? Bu mektupla birlikte Türkiye’ye ait olan 92 bin kilometrekarelik kıta sahanlığı ile bazı adaların resmen Yunanistan’a bırakıldığı iddiaları doğru mudur?

• Avrupa Birliği Resmi Gazetesi ve Yunan Resmi Gazetesi’nde yayımlanan haritaların yanlış ve işgalci bir zihniyetin ürünü olduğuna dair BM’ye AB ülkelerine ve Yunanistan’a her hangi bir itiraz başvurusu neden yapılmamıştır? Siz bu ülkenin menfaatlerini ve topraklarını korumakla yükümlü olan kişilerden değil misiniz?
• Ege Denizinde silahsızlanma şartı olduğu halde, Yunanistan’ın işgal ettiği adalara silah yığınağı yapması ve füze bataryaları yerleştirdiği yönünde çıkan haberlerin doğru olup olmadığı hakkında her hangi bir araştırma yapılmış mıdır? Milli İstihbarat teşkilatı ve Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden konuyla ilgili bilgi aldınız mı?
• Ege’deki adalarımızın Yunanistan tarafından hukuksuz bir şekilde işgal edildiği haberleri sizleri rahatsız etmiyor mu? Rahatsız ediyorsa neden konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatıcı ve bilgilendirici açıklamalar yapmıyorsunuz?
• Lozan Barış Antlaşması ile birlikte kıyı sınırları ve kıta sahanlığı çizilen Türkiye Cumhuriyeti devletinin Ege denizinde ki ada ve kaya parçası sayısı kaçtır? AKP iktidarı döneminde Yunanistan’a adalar hakkında verilmiş her hangi bir söz var mıdır?
• 2015 yılından bu yana Taşoz Adası’nın 6 millik Türk karasuları içinde petrol arama çalışmalarına İsrail ile birlikte devam eden Yunanistan’a petrol arama çalışmalarına son vermesi ve 6 Millik Türk Karasularını İsrail ile birlikte derhal terk etmesi için neden bir açıklama ya da diplomasi girişimi yapılmamıştır? AKP iktidarının Yunanistan’a nasıl bir vefa borcu var ki ülke menfaatlerini ve güvenliğini görmeden gelerek Yunanistan’ın Ege’de ki adalar üzerinde yaptığı bu işgalci davranışa sessiz kalıyor?
• Ege Denizi’nde Yunanistan tarafından yapılan işgal ile ilgili neden Cumhurbaşkanlığı makamı her hangi bir açıklama yapmıyor? Açıklama yapılmadığı ve önlem alınmadığı sürece bu suça ortak olduğunuzu ve vatan topraklarının yağma edilmesine göz yumduğunuzu biliyor musunuz?
• AKP döneminde Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan çeşitli gizli görüşmelerden sonra İzmir, Aydın ve Muğla sınırlarındaki 17 ada ve bir kayalığımızın Yunanistan’a verildiği hatta herhangi bir anlaşma ile hiçbir ülkeye devredilmemiş Bulamaç ve Eşek Adaları’nda Yunanistan’a ait belediyelerin kurulduğu iddiaları doğru mudur? Türkiye ile Yunanistan arasında nasıl bir antlaşma yapılmıştır ki bu adalar Yunanistan’a verilmiştir? Ya da Yunanistan’ın işgal etmesi görmezden gelinmiştir?
• 15 Temmuz hain darbe girişiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldıran ve daha sonra Ege Denizi’nde Türkiye’ye ait olan Keçi Adası’na kaçan hainlerin yakalanması ve Türkiye’ye getirilmeleri için Türk Silahlı Kuvvetleri askerlerinden Pasaport istendiği iddiaları doğru mudur?
• Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın, Ege Denizi’nde ki Koyun Adası’na Yunanistan Gümrüğünden geçerek pasaportla giriş yaptığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise kendi seçim bölgesi olan İzmir iline bağlı Koyun Adası neden artık Türkiye Cumhuriyeti’nin değildir?
• Ege meselelerinin tüm yönleriyle ele alınması ve sorunların çözülmesi için bugüne kadar Yunanistan ile hangi konuları hangi diplomatik kurallar altında yaptınız? Yunanistan’ın adalar üzerinde Lozan Barış Antlaşması ve Paris İtalyan Barış Antlaşması’na uymadığını gördüğünüz halde neden Yunanistan’a bir nota vermiyorsunuz?

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları