Akbank sponsorluğunda düzenlenen 33. İstanbul Film Festivali kapsamındaki ‘ Türkiye ’de Sinemada Neler Oluyor?’ söyleşi dizisinde dün 'Nelere Gülüyoruz: Türk Sinemasında Komedi' konuşuldu...
Akbank sponsorluğunda düzenlenen 33. İstanbul Film Festivali kapsamındaki ‘ Türkiye ’de Sinemada Neler Oluyor?’ söyleşi dizisinde dün 'Nelere Gülüyoruz: Türk Sinemasında Komedi' konuşuldu. Söyleşinin konuşmacıları 'İtirazım Var’ adlı son filmiyle festivalde Altın Lale için yarışan yönetmen Onur Ünlü ve Bant dergisinin sinema editörü Melikşah Altuntaş’tı.
Melikşah Altuntaş konuşmasına, komedi sinemasında nelere güldüğümüz sorusuna, “uyum sağlanamayan hallere” diyerek giriş yaptı. Daha çok bir şey becerememe haline güldüğümüzü ve filmlerde izlediğimiz karakterlerin kendi eksikliklerimiz üzerinden bağ kurabildiğimiz tipler olduğunu belirtti. Komedi filmlerinin neden ciddiye alınmadığı, her zaman sinemanın diğer türlerine göre neden küçük görüldüğü üzerine devam eden konuşma, sinemamızdaki popüler komik karakterlerin neden sevildiği üzerine yoğunlaştı.
Onur Ünlü, komedinin kaynağında acının varlığını vurgularken Altuntaş da bunu destekleyen Ayşecik serisi örneğini verdi. Altuntaş, komediye önem verilmemesine “Asık suratlılığın daha entelektüel olduğuna dair kabul, mizahı böyle küçük görmek, komedinin sanki hayatımızın dışında bir şeymiş gibi algılanmasına yol açıyor. Kimse kendini komedi sineması yapıyorum diye tanımlamıyor. En çok izlenen 10 filmden 7’si komedi olduğu halde, hem yönetmenlerin kendilerini tanımlama alanı hem de üretim alanı olarak komedi sinemasına ilgisizlik düşündürücü” sözleriyle değindi.
Onur Ünlü ise komedi sinemasındaki eksikliğin sebebinin maddi yönünü hatırlattı. Sinemada paranın çok belirleyici olduğunu, çok zor şartlarla, imkânsızlıklarla yapılan filmlerde tek şansı olabilecek yönetmenlerin de bu yüzden komediye yönelmediğini söyledi. Onur Ünlü, Kemal Sunal’ın oynadığı kaypak karakterleri sevmediğini, bu karakterlere göre Recep İvedik’in daha net olduğunu söylemesi üzerine o dönemden beri seyircinin gerçekten izlediklerine mi güldüğü, yoksa seyircinin neye güldüğü üzerinden mi komedi sinemasının geliştiği sorusu tartışıldı. Bunun üzerine Melikşah Altuntaş, farklı mizah anlayışları içinde alternatiflerini de barındıran geniş bir komedi havuzu oluşturulduğunu ve bu alanların neye gülündüğü üzerinden belirlendiğini söyledi.