loading
close
SON DAKİKALAR

Probiyotiklerin faydaları

Probiyotiklerin faydaları
Tarih: 27.10.2020 - 07:05
Kategori: Sağlık, Yaşam

Bağırsakların mutluluğu için probiyotikler çok önemlidir. Peki ama nedir bu probiyotikler, hangi besinler probiyotik kaynaklarıdır ve probiyotiklerin faydaları nelerdir?

Probiyotikleri doğru miktarda tükettiğimizde sağlığımıza olumlu katkılar sağlayan canlı mikroorganizmalar olarak özetleyebiliriz. Bu faydaların başında probiyotiklerin bağırsak florasını düzenleyerek sağlıklı bir yaşam geçirmemizi sağlaması gelir. Vücudumuzun enerji kullanımını ve kalori yakmasını düzene sokan probiyotikler kilo vermemize de yardımcı olur. 

En iyi probiyotikler
Boza, yoğurt, tarhana, turşu, kefir, ekşi mayalı ekmek ve peynir gibi besinler probiyotikler açısından zengin içeriklerdir. İşte bu probiyotiklerin faydaları…

İshal, kabızlık, gaz ve şişkinliğe iyi gelir

Bağırsakta yaşayan iyi ve kötü bakteriler arasında bir denge kurulması ve iyi bakterilerin sayısının artması, sindirimi sağlayan enzimleri aktive ederek; ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi problemlerin önlenmesini sağlar. Bağırsaktaki dengenin oluşması için yapılması gereken şey ise probiyotiklerden zengin bir beslenme düzeni oluşturmak.

Probiyotikler kilo vermeye destek olur

Yüksek yağlı besin, şeker, şekerli besinler ve rafine karbonhidratları tüketmek bağırsak florasını bozar. Bozulmuş bağırsak florası da diyetten 150 kkal/günde ekstra enerji alımına neden olur. Düzenli çalışan bağırsaklar ise iyi bir metabolizmaya sahip olduğumuzun en önemli göstergelerinden biri. Yapılan bilimsel çalışmalar; enerji dengesinin sağlanmasında ve yağlanmada bağırsakta bulunan iyi ve kötü bakterilerin rolleri olduğunu göstermiş. İyi bakterilerin diyetle alınan yağ emilimini durdurabileceği ve dışkıyla atılımı hızlandırdığı düşünülür. Kadın katılımcılardan oluşan bir çalışmada; katılımcılar probiyotik alanlar ile almayanlar olarak iki gruba ayrılmış ve 3 ay boyunca izlenmiş. Çalışmanın sonunda, alan grubun yüzde 50 daha fazla kilo kaybettiği tespit edilmiş.

Kolorektal kanser ihtimalini minimize eder

Tüm dünyada yaygın olarak görülen kolorektal kanserler gelişmiş ülkelerde de en yüksek ölüm oranına ve görülme sıklığına sahip. Yapılan çalışmalar; fazla rafine karbonhidrat tüketimi, çok sık kırmızı et tüketimi ve az posa alımının kolorektal kanserlerin besinsel nedenleri olabileceğini gösteriyor. Öten yandan bağırsak florasının düzenlenmesine yardım ederken, bir yandan da kanser yapıcı süreçleri durdurarak kansere karşı koruyucu etki gösterir.

Alerjiyi azaltır

Hastalıklarda bozulan bağırsak geçirgenliğini düzenle ve güçlendir. Floradaki dengesizliği düzeltir ve alerjide rolü olan bazı maddelerin açığa çıkıp, kana geçme riskini azaltırlar. Ayrıca, IgA antikor yapımını arttırarak mukoza bağışıklığını da artırırlar. Bu sayede alerjik tepkilere karşı etkili olurlar. Anne adaylarının hamilelik sürecinde probiyotikten zengin beslenmelerinin veya takviye almalarının çocuklarda alerjik reaksiyonları azaltabileceği belirtilir.

Bağışıklığınızı güçlendirmek için 1 kase yoğurt

Probiyotikler bağırsak florasını düzenlemeye ve hastalıklara karşı direnç göstermeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her gün 1 su bardağı kefir veya 1 kase yoğurt tüketerek iyi düzeyde probiyotik alabilir ve hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Prebiyotikleri de ihmal etmeyin

Probiyotiklerin yanı sıra aynı zamanda sindirilmeyen karbonhidratlar olan prebiyotikleri de beslenme listenize ekleyin. Çünkü prebiyotikler bakterilerin besinleridir ve iyi bakterilerin çoğalmasını sağlarlar. Prebiyotikler; kök sebzelerde (karahindiba, soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması ve enginar gibi), tahıllarda da (yulaf, çavdar, buğday gibi) bulunur. Probiyotik içeren besinleri bu besinlerle birlikte aldığımızda sağlığımız üzerindeki etkisi artar.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları