loading
close
SON DAKİKALAR

Prof. Mehmet Ceyhan: ABD'de görülen 'beyin yiyen amip' Türkiye’de de var

Prof. Mehmet Ceyhan: ABD'de görülen 'beyin yiyen amip' Türkiye’de de var
Tarih: 09.07.2020 - 11:42
Kategori: Sağlık, Yaşam

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ABD’de iki gün önce görülen ve ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen ‘naegleria fowleri’ adlı tek hücreli canlının neden olduğu hastalığın Türkiye’de de görüldüğünü söyledi.

Çok fazla çeşidi olan bu amiplerin 1-9 gün kuluçka süresinin olduğunu belirterek, suya giren insanların burnundaki koku sinirlerinden beyne gittiğine dikkat çeken Ceyhan, önce ateş, baş ağrısı, bulantı-kusma, birkaç gün içinde ise menenjite bağlı bulguların ortaya çıktığını, bilinç bulanıklığı, havale nöbetlerinin görüldüğünü söyledi. Ceyhan, daha sonraki süreçte ise bilinç bulanıklığının arttığını kaydederek, bu safhanın ardından vakaların yüzde 100 ölümle sonuçlandığını dile getirdi.

"Yazın görülüyor"

Türkiye'de de bazı amip türlerinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Ceyhan, "Güneydoğu'da görülen, bağırsakları etkileyen, bazen kana da geçip organları da etkileyen amip, bizde çok yaygın, özellikle yaz aylarında görülüyor. Ama dünyanın değişik bölgelerinde başka amipler de var. Bu amip de daha çok ABD'de görülen, uzun zamandır bilinen ve daha çok sudan insanlara buluşan bir amip. Beyin dokularını tutuyor, nadir vakalar şeklinde Amerika'da her sene görülüyor" dedi.

201'7de Eskişehir'de amip vakası rapor edilmiş

Prof. Dr. Ceyhan, 2017’de Eskişehir'de amip vakasının rapor edildiğini belirterek, "Veterinerlik fakültelerinin çalışmaları var. Birçok ili kapsayan sularda bu etkenlerin araştırıldığı çalışmalarda da rapor edilmiş. Yani Türkiye'de de var; ama çok sık görülen bir hastalık değil. Olduğu zaman genellikle beyin zarları ve beyin dokusunu tutan ama erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir hastalık. Sulardan bulaşıyor, henüz insandan insana bulaştığı belirtilmemiş" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları