loading
close
SON DAKİKALAR

Saç dökülmesi neden olur?

Saç dökülmesi neden olur?
Tarih: 06.11.2020 - 07:00
Kategori: Sağlık, Yaşam

Günde 100-150 saç telinin dökülmesi normal karşılanabilir. Ancak saç kaybı bir aydan uzun süredir devam ediyorsa ve dökülme gittikçe artıyorsa dikkat etmek gerekir.

Özellikle mevsim geçişlerinde ya da aşırı stresli dönemlerde saç dökülmesi normal karşılanarak üzerinde durulmaz. Günde 100-150 saç telinin dökülmesi normal karşılanabilir. Ancak saç kaybı bir aydan uzun süredir devam ediyorsa ve dökülme gittikçe artıyorsa dikkat etmek gerekir. Saç dökülmesi, kullanılan ilaçların yan etkisi, hatalı kozmetik kullanımı, saç bakımı gibi önemsiz veya tolere edilebilecek nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, ciddi bir hastalığın da işareti olabilir. Bu nedenle dermatolog kontrolünde yapılacak muayene ve tahlillerle saç dökülmesinin nedenleri araştırılmalıdır.

Ailede saç dökülmesi varsa…

Ailede anne ve baba tarafında dökülme varsa kişide de saç dökülmesi görülebilir. Uygun olmayan saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı saçları dökebilir. Boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebilir. Doğum sonrasında hormonların etkisiyle ortalama dört-altıncı aylarda saçlarda dökülme başlar. Gebelik boyunca saçlar dökülmezken, doğum sonrası azalan hormonların etkisiyle ani bir saç dökülmesi başlayabilir. Ancak bu geçicidir. Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı sonrasında dört hafta ile üç ay içinde yoğun bir saç kaybı gelişebilir. Fazla veya az çalışan tiroid bezi hastalığı kronik saç kaybına neden olabilir. Proteinden ve karbonhidrattan çok fakir diyetler yapan kişilerde iki-üç ay sonra yoğun bir dökülme gelişebilir.

Kullandığınız ilaçlar da saçınızı dökebilir

Yüksek doz A vitamini, androjenler, mantar, hipertansiyon tedavisi için kullanılan ilaçlar, bazı ağrı kesiciler, şişlik gidericiler ile kanser, epilepsi, hormon ve ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar geçici bir süre saç dökülmesine neden olabilir. Demir eksikliği de saç dökülmesine yol açabilir. Kadınlarda adet kanamaları nedeniyle demir eksikliği daha sık görülür. Bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Stres, dökülmeye neden olabilir.  Kronik stres immün sistemi etkileyerek saçların dökülmesine yol açar. Polikistik over hastalığında artan androjen (erkek tipi) hormonlarının etkisiyle erkek tipi saç dökülmesi görülebilir. Büyük cerrahi operasyon geçiren kişilerde de bir-üç ay içinde aşırı saç dökülmesi gözlenebilir.

Saç dökülmesi için bazı sebepler

Antidepresanlar, kan sulandırıcı, tansiyon ve mantar ilaçları: Eğer kesilirse dökülme de biter, tiroit hastalığı, bilinçsizce uygulanan tek tip beslenmeye dayanan, çok düşük kalori alınan diyetler, hormonal bozukluklar, polikistik over sendromu saçlarda dökülmeye yol açabilir. Şeker hastalığı, aşırı stres, sistemik lupus, kemoterapi almak da dökülme nedenleri arasında yer alır. Saçlara 3-4 defa fön çekilmesi ve yüksek ısı uygulaması, saçlı deri hastalıkları, örneğin sedef hastalığı. Bu hastalıkta saç derisi adeta bir zırh gibi kepeğe benzeyen kabuklanmalarla kaplanır ve kişi bunları elleriyle kazıdığı zaman da saç kökleri yok olur. Psikolojik bir sorun olan saç koparma hastalığı (Trikotillomani) bazı kişileri saçlarından edebilir. Saçlarını kopardıklarını hekimden saklasalar da, çok sayıda kırık saç bulunması saçlarını kopardıkları konusunda onları ele verir.

Tedavi nasıl yapılıyor?

Saç dökülmesine yaklaşımda ilk adım nedene yönelik tedavidir.  Eksiklik mevcut ise tamamlayıcı tedavi gerekir. Altta yatan diğer hastalıkların tedavisi ile saç dökülmesi kendiliğinden düzelebilir. Saçkıran hastalığında kortizonlu losyonlar ve enjeksiyonlar kullanılır. Erkek tipi kellik tedavisinde, erken dönemde seyrelmekte olan alanda yeni saç çıkışı sağlayan “Finasteride” içerikli ilaç kullanımı önerilir. Ayrıca saçlı deri damar dolaşımını artıran “Minoksidil” içerikli bir saç spreyi de kullanılır. Ek olarak yanıtı hızlandıran destek tedaviler ise; saçı daha hacimli gösteren, saçlı deri dolaşımını artıran, dökülmeyi azaltan bir şampuan kullanımı, özel yağlar ve vitaminlerden oluşan saç bakım maskesi kullanımı ve saç mezoterapisidir. Erkek tipi kellikte, kelleşen bölge için en uygun tedavi saç ekimi olur.

Ne zaman doktora gidilmeli

Saçların rutin bir dökülme düzeni vardır. Örneğin mevsim geçişlerinde artan saç dökülmeleri normal kabul edilir. Özellikle yaz mevsimi bittiğinde saçlar yoğun güneş ışını, havuz ve deniz suyuna maruz kalarak kurur ve yıpranır. Bu nedenle dökülme artar, ömrünü tamamlamış saç da kendiliğinden veya dış etkenlerle dökülür. Dökülme aylarca devam ederse, uzun sürerse ve saçlarda belirgin seyrelme oluşursa bir dermatoloji hekimine başvurmak gerekir.

Nasıl teşhis edilir?

Laboratuar testleri: Doktorunuz, tiroid hastalığı, şeker hastalığı veya lupus gibi saç dökülmesine neden olan bir sağlık sorununuz olup olmadığını anlamak için bazı kan testleri yapabilir.

Biyopsi: Saçlı deri muayenesi gerek görülürse deri biyopsisi, saç çekme testi ile saç telinin yapısı mikroskop altında incelenerek kesin neden tespit edilir.

Tedaviye nasıl karar verilir?

Saç dökülmesi şikayeti olan kişilerde altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Öncelikle kan tetkikleri yapılarak demir, çinko, biotin gibi elementlerin eksikliği saptanmalı, tiroid veya başka bir hastalık olup olmadığı kontrol edilmeli, dökülmenin kullanılan bir ilaca bağlı oluşup oluşmadığı araştırılmalıdır. Dökülme düzenine bakılarak, dökülme türünün erkek tipi bir saç dökülmesi mi, yoksa saçlı deride yaygın bir saç dökülmesi mi olduğuna karar verilir. Tedavi seçenekleri ise altta yatan nedene göre değişir. Son yıllarda lokal olarak uygulanan alternatif tedavi yöntemlerinden saç mezoterapisi ve PRP adı verilen uygulamalar tercih ediliyor.

Saç dökülmesinde alternatif tedavi PRP nedir?

PRP, saç dökülmelerinde medikal tedaviye destek için lokal olarak yapılan bir uygulamadır. Bu yöntemle, kişinin kendi kanında bulunan “platelet” isimli hücrelerden zenginleştirilmiş plazma ayrıştırılarak saçlı deriye enjekte edilir. Araştırmalarda, bu hücrelerden salınan büyüme faktörlerinin saç büyümesini uyardığı görülüyor. PRP, özellikle androjenik tipteki saç dökülmesinde etkili bir yöntem olarak önerilir. Öte yandan, saç ekimi yapılan bireylerde de, bu tedaviye ek olarak PRP uygulanabilir.

Saç mezoterapisi

Saç için gerekli vitamin, mineral, element ve dolaşım düzenleyicileri içeren ürünlerin, saçlı deriye lokal olarak enjeksiyonuna saç mezoterapisi denilir. Dökülmeyi durdurmak, var olan saçın kalitesini artırmak ve yeni saç çıkışını aktif hale getirmek için uygulanır. Bu yöntemde belli periyodlarla enjeksiyon uygulanır ve bunun sonucunda ilacın direkt hedefe yönelik olarak ve kılcal damarların uçlarıyla tüm saçlı deriye ulaşıp, saçların beslenmesi sağlanır ve dolaşımı düzelir. Bunun sonucunda saç dökülmesi durur; saçın kalitesi artar, canlı, parlak ve kalın telli hale gelir. Aktif olan saç hücrelerinden yeni saçlar çıkmaya başlar. İhtiyaca göre haftada bir veya iki seans uygulanabilir. Ortalama 10 seans, her seans yaklaşık 15 dakika sürecek şekilde, özel mezoterapi iğnesi ve ilaç karışımlarıyla yapılır.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları