loading
close
SON DAKİKALAR

Sağlıksız oyuncaklara Bakanlık denetimi

Sağlıksız oyuncaklara Bakanlık denetimi
Tarih: 12.02.2012 - 14:26
Kategori: Sağlık, Yaşam

Sağlık Bakanlığı, 2010 yılı içerisinde 13 bin 59 oyuncağa denetim yaptı. 118 çeşidi piyasadan kaldırıldı!


118 çeşit oyuncak uygun görülmeyerek piyasadan kaldırıldı. 66 çeşit ise imha edildi. Sağlık Bakanlığı, çocuk sağlığını tehdit eden oyuncakların tespiti için geniş kapsamlı bir araştırma yaptı. Star Gazetesi'ne konuşan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, piyasadaki oyuncaklar hakkında önemli bilgiler verdi. Torunoğlu, Türkiye genelinde 657 oyuncak denetimcisi olduğunu belirterek bu denetçilerin eğitim sertifikası almış kişilerden oluştuğu bilgisini verdi.

2010 yılı içerisinde oyuncak denetimcileri tarafından 13 bin 59 denetim yapıldığını vurgulayan Torunoğlu, “118 çeşit oyuncak uygun görülmeyerek piyasadan kaldırıldı. 66 çeşit ise imha edildi. Geriye kalan 12 bin 875 çeşit ise uygun çıktı” dedi. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi (RSHM) laboratuarlarında oyuncak testlerinin yapıldığını ifade eden Torunoğlu, bu laboratuarların 2002 yılından bu yana hizmet verdiğini açıkladı. Torunoğlu, ürünü güvensiz çıkan firmalara yüksek para cezası uygulandığına dikkat çekti.

‘CE’ işaretine dikkat edin Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Oyuncak Laboratuarı Şefi Atilla Saka, ebeveynlerin ‘CE’ işaretine bakıp öyle oyuncak almalarını tavsiye etti. Saka, “Oyuncağın etiketinde yer alan güvenlik uyarıları ve kurulum talimatları okunmalı, oyuncağın kullanımı hakkında çocuklara ve bakıcılara detaylı bilgiler verilmeli, oyuncağın ambalajında bulunan gerekli bilgiler, kullanma talimatları saklanmalı ve ambalajı ise atılmalıdır. 3 yaş altı çocuklara yönelik pelüş oyuncakların burunları, gözleri gibi yutulabilir parçaları oyuncaktan kolayca ayrılmamalıdır. Kırılmış ya da bozulmuş olanlar atılmalıdır. ‘CE’ işareti ürünün AB mevzuatına uygunluğunu belirten işarettir. Ürünün asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösterir” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları