loading
close
SON DAKİKALAR

Sayıştay'ın eleştirilerine Bakan Pakdemirli'den itiraf gibi yanıt

Sayıştay'ın eleştirilerine Bakan Pakdemirli'den itiraf gibi yanıt
Tarih: 06.02.2020 - 12:04
Kategori: Siyaset

Bakan Bekir Pakdemirli, usulsüzlük yapılan Genç Çiftçi Projesi’ne ilişkin müfettiş incelemesinin halen sürdüğünü belirtirken, Aşı Takip Sistemi’ne 15 Ağustos 2019 tarihinde geçildiğini, Soğuk Zincir Kurulmasına ilişkin projeye de yeni ödenek tahsis edildiğini itiraf etti. ...

Bakan Bekir Pakdemirli, usulsüzlük yapılan Genç Çiftçi Projesi’ne ilişkin müfettiş incelemesinin halen sürdüğünü belirtirken, Aşı Takip Sistemi’ne 15 Ağustos 2019 tarihinde geçildiğini, Soğuk Zincir Kurulmasına ilişkin projeye de yeni ödenek tahsis edildiğini itiraf etti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Sayıştay’ın 2018 Denetim Raporu çerçevesinde hayvancılık sektöründe yaşanan ihmallere ve usulsüzlüklere işaret ederek, 2018 yılında soğuk zincir olmadığı için Adana, Balıkesir, Denizli, İstanbul, Kastamonu, Kütahya, Samsun, Siirt, Trabzon ve Şırnak’ta toplamda 368 bin 761 doz aşının zayi olduğunu anımsattı. Bu konuda ne önlem alınacağını soran Aygun, “Ülke kaynakları israf edilmekte, hayvancılık gerilemektedir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından verilen yanıtta; bugüne kadar atılmayan adımlar da itiraf edildi. Aşıların üretim ve ithalat tarihinden son kullanıldığı hayvana kadar tüm sürecin izlendiği Aşı Takip Sistemi’ne 15 Ağustos 2019 tarihinde geçildiğini açıklayan Pakdemirli, verdiği yanıt ile bu konuda ne kadar geç adım atılmış olduğunu ortaya koydu.

Pakdemirli, hayvan aşılarının uygun koşullarda muhafaza edilip edilmediğini takip etmek için 2017 yılında Soğuk Zincir Koşullarının İzlenmesine yönelik bir proje hazırlandığını anımsatarak, yürürlükten kaldırılan Kalkınma Bakanlığı tarafından gerekli ödenek tahsis edildiğini ve sürecin devam ettiğini ifade etti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Aygun, Bakan Pakdemirli’nin 2020 bütçesinden bu konu için ne kadar ödenek ayrıldığını belirtmediğine işaret ederek, “Hala ödenek üzerinde çalışılıyor. 2.5 yıldır proje ilerlemiyor” diye konuştu.

“GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİ”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun,  soru önergesinde Sayıştay’ın denetim raporunda Türkiye’ye girişi yasak olan hayvan ırklarının ülkeye sokulduğu tespitine dikkat çekti. “Sarole, Brangus, Aubrac” gibi hayvan ırklarının Türkiye’ye girişine izin verilerek kamu sağlığının tehdit edildiğini kaydeden Aygun, “Bu konuyu soru önergemize taşıdık. Ancak bakanlıktan net yanıt alamadık” dedi.

HAYVAN İTHALATINDA ELEKTRONİK KAYDA YENİ GEÇİLMİŞ

Bakan Pakdemirli ise soru önergesine verdiği yanıtta Sayıştay’ın aksine “Şarole” sığır ırkının ithaline izin verildiğini, “Aubrac ve brangus” ırklarının ithaline izin verilmediğini savundu. 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalat işlemlerinin elektronik kayda geçirildiğini belirten Pakdemirli, bu yönüyle geç atılan adımları ortaya koymuş oldu.

Konuyu değerlendiren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Aygun, “Ülkemiz maalesef yolgeçen hanı gibiymiş. Hayvan girişlerinde elektronik kayda yeni geçilmesi, bugüne kadar yapılan ihmallerin itirafıdır. Büyük kaynak gerektirmeyen bu konu nasıl da ihmal edilmiş, çok üzüldüm. Çünkü mesele kamu sağlığıdır” diye konuştu. Aygun, Sayıştay Raporu’na göre, 2018 yılında ithalatı yapılan damızlık hayvanlardan 33 bin 880 büyükbaş hayvan ile 834 bin 176 küçükbaş hayvanın 21 günlük karantina süresi beklenmeden küpelendiğini belirterek, “Büyük ihmaller yapılmıştır!” dedi.

Aygun, “Genç Çiftçi Projesi’nde “birinci derece akrabalardan hayvan satın alınmayacağının” belirtilmesine karşın bu konuda büyük usulsüzlükler yapıldığına da işaret etti.

Bakan Pakdemirli yanıtında; Genç Çiftçi Projesi’nde hasta ve ölen hayvanların temini konusunda Bakanlığın Müfettiş görevlendirdiğini ve soruşturmanın halen sürdüğünü açıkladı.

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları