loading
close
SON DAKİKALAR

'Şehit yakınları ve depremzedeler için toplanan paralar ne oldu?'

'Şehit yakınları ve depremzedeler için toplanan paralar ne oldu?'
Tarih: 19.07.2020 - 12:28
Kategori: Siyaset

CHP'li İrfan Kaplan, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi görüşmelerinde sözleşmeli er, erbaş, uzman çavuş, uzman onbaşıları ve 6000 sayılı kanun mağdurlarının sorunlarını dile getirdi....

CHP'li Kaplan, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada TSK’ya mensup rütbelerin sorunlarına değinerek; “Sözleşmeli Erbaş ve Erlerimiz yol harcırahı alamıyor.Asgari geçim indirimi ve çocuk yardımı alamıyor.Kira yardımları yok.Refakat izinleri yok, mehil izinleri yok. Sadece hafta sonu dışarı çıkabiliyorlar.Eş durumunda tayin hakları oldukça kısıtlı.Kıdem tazminatı ve emeklilik hakları yok.Derece ve kademe atlama şansları yok.Gelelim 6000 sayılı kanun mağdurlarına. Bunlar Uzman Erbaşlardır. 6000 sayılı kanun mağdurları sivil memur olarak, en düşük memur statüsünden emekli ediliyor. Uzman Erbaşlara kimlikleri verilmiyor, hakları yok.Askeriyenin sosyal tesislerine giremiyorlar. Uzman Çavuşlar ve Uzman Onbaşılar sözleşme ile görev yaptıklarından dolayı, herhangi bir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan sözleşme fesihleri yapılıyor.Mesleki güvenceleri yok.Kadro hakları yok. Özlük hakları verilmiyor.Kıdem tazminat hakları yok.Görev yaparken almış oldukları kıdem işaretleri rütbeden sayılmıyor.Nöbet, tayin ve izin yönetmelikleri yok.Zor şartlarda görev yapan uzman çavuşlar, bir yıl içerisinde 90 gün hava değişimi aldığında sözleşmeleri fesih ediliyor.Uzman Çavuşlar ve Uzman Onbaşılar garnizonlarda ve üs bölgelerde ailelerinden uzakta görev yapıyorlar.Emekli olduklarında hak kaybına uğruyorlar.Geçiçi görevlendirmeleri hizmet sürelerinden sayılmıyor.Lojman kontenjanları çok düşük. Ordu evi ve kampları kullanamıyorlar.Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar doğrudan kadroya alınmalıdır.10 senesini doldurup, sicili düzgün olanlar tekrar sınava girmeden kadroya geçiş yapmalıdır.Türk Silahlı Kuvvetleri’nin belkemiği olan Astsubaylarımızın görev tazminatı yok.Emekli olduklarında maaşlarının %49’u kadar maaş alabiliyorlar, geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Orduevlerinde subay-astsubay ayrımı yapılıyor. Lojman sayıları yetersiz” dedi.

“ŞEHİT YAKINLARI VE DEPREMZEDELER İÇİN TOPLANAN PARALARA NE OLDU?”

Kaplan, kürsü konuşmasında Şehit yakınları ve depremzedeler için toplanan paraları sorarak; hala ne olduğunun açıklanmadığına dikkat çekti.   Öte yandan, 15 Temmuz şehit yakınları ve gazilerin haklarıyla, diğer şehit yakınları ve Gazilerin hakları arasında kabul edilemez farklar olduğunun altını çizerek “Şehit yakını ve gazilerimizin hiçbir ayrım olmaksızın tüm haklarının eşitlenmesi gerekmektedir” dedi.

“KADRO PROBLEMİ ÇÖZÜLMELİ, 6000 SAYILI KANUN MAĞDURLARININ SORUNLARI DERHAL GİDERİLMELİDİR”

“ASKERİ LİSELER VE ASKERİ İLAÇ FABRİKASI TEKRAR AÇILMALIDIR!”

Kaplan, konuşmasının devamında mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Uzman Onbaşı, Uzman Çavuşlarımızın kadro problemi çözülmeli ve yasal hakları güvence altına alınmalıdır.6000 sayılı kanun mağdurlarının sorunları derhal giderilmeli, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emeklilik statüsü verilmelidir.Tazminatlardaki adaletsizliğin düzeltilmesi gerekmektedir.Sözleşmeli Erlerimize asgari geçim indirimi, çocuk yardımı ve kira yardımı verilmeli ve özlük hakları iyileştirilmelidir.Nöbet, tayin ve izin yönetmelikleri düzenlenmelidir.Askeriyenin sosyal tesislerine girişler ve lojman kontenjanlarındaki haksızlıklar giderilmelidir.Orduevleri, kamplar ve sosyal tesislerden eşit bir şekilde faydalandırılmalıdır.Askeri Liseler tekrar açılmalıdır.Kapatılan askeri hastaneler tekrar Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde açılmalıdır.Askeri İlaç fabrikası tekrar faaliyete geçirilmelidir.”

 

 

 

Kaynak : istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları