loading
close
SON DAKİKALAR

SES: Bilkent Şehir Hastanesi'nde Covid servisi doldu, hastanede kaos var

SES: Bilkent Şehir Hastanesi'nde Covid servisi doldu, hastanede kaos var
Tarih: 13.08.2020 - 11:16
Kategori: Sağlık, Yaşam

SES Ankara Şubesi, Bilkent Şehir Hastanesi'nin COVİD servisinin dolduğu ve üniversite hastanelerinde de ilaç temininde sorunlar yaşandığı bildirdi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, “Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Gözünden (A)Normalleşme Raporu’nu” açıkladı.

Raporda, 1 Haziran'da başlayan normalleşme adımları ile sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sağlığının riske atıldığının altı çizilerek, “Sağlık Bakanlığı hastaneleri, şehir hastanesi, üniversite hastaneleri ve 112 acil sağlık hizmetleri başlıkları” altında dikkati çeken bilgiler paylaşıldı.

450 YOĞUN BAKIM YATAĞI KULLANILAMADI

SES’in raporunda Ankara'daki Sağlık Bakanlığı hastanelerine ilişkin şunlar yer aldı:

- İktidarın pandemi ile mücadele kapsamında özel hastaneleri dışarıda tutması ilimizde 3 bin 200 civarı toplam yatağın, 450 civarı yoğun bakım yatağının kullanımını engellemiştir. COVİD dışı hastalar kamu hastanelerinde yer bulamamaları nedeniyle özel hastanelere gitmek zorunda bırakılmıştır.

-Özel hastanelerde bulunan yatakların kullanılmaması nedeniyle kamu hastaneleri, özel hastanelerin yükünü de almak zorunda kalmıştır. İlimiz hastanelerinde tedavi altında 3 bin 500’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hasta bulunmakta, bu hastaların 2 bine yakını pozitif tanılı hastalardan oluşmaktadır. Yatan hastaların 200’e yakını yoğun bakım hastasıdır.

- Artan vaka sayılarına bağlı olarak hastanelerde yer kalmamıştır. Bu durum mutlak yatış yapması gereken hastaların acil servislerde bekletilmesine, ancak kliniklerde yer açılması halinde transferlerinin gerçekleştirilmesine neden olmaktadır.

ŞEHİR HASTANESİNDE COVİD SERVİSİ DOLDU

Raporda, Bilkent Şehir Hastanesi’ne ilişkin de şu bilgiler paylaşıldı:

-Şehir Hastanelerinde süreci Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yönetiyor olup, işçi sağlığı ve güvenliği birimleri sürecin dışında tutulmaktadır. Enfeksiyon Kontrol Komiteleri çalışmalar ve riskler konusunda güncel veri vermemekte ve açıklama yapmamaktadır.

-Her geçen gün servisler pandemi servisine dönüştürülmekte, 500 ile bin arası COVİD'li hasta yatarak tedavi görmekte olup çocuk COVİD servisleri tamamiyle dolmuş durumdadır.

-Tüm kulelerde çalışanlar MH3 kulesine test için gönderilmekte, normal COVİD polikliniklerine girip işlemlerini yapmakta, hasta olmasa dahi buralardan bulaş riskini diğer bölümlere taşınmaktadır. Sağlık çalışanları için ayrı COVİD polikliniği bulunmamakta ve iş yeri hekimliği tarafından işlemler yapılmamaktadır.

- Şehir Hastanesinde sağlık hizmetlerin ertelenmesi gibi bir durum söz konusu olmamakla birlikte genel olarak artan vakalar nedeniyle kaos hali oluşmuş durumdadır. Kuleler arasında farklı uygulamalar sürmektedir.

İLAÇ ALIMLARINDA SORUNLAR YAŞANIYOR

“Ekonomik darboğazda olan bazı üniversitelerde ilaç alımlarında ciddi sıkıntı olduğu görülmektedir” denilen raporda, Ankara'daki üniversite hastanelerine yönelik şu önemli bilgilere yer verildi:

-Üniversite hastanelerinde durum biraz daha sistemli gitmektedir. COVİD-19 poliklinikleri hastanenin dışında hizmet vermekte, son 2-3 haftada başvuran hastaların pozitif oranı iki ay öncesine göre yüzde 60-70 artmış durumdadır. Sağlık çalışanlarına hala rutin test, semptom olmadığı sürece yapılmamaktadır. Önceden operasyona alınacak hastalara yapılan rutin COVİD -19 testinin yapılamadığı bildirilmektedir.

- Anabilim dalı başkanlıkları ve bazı birim yöneticilerinin sıklıkla hekim ve sağlık teknikerlerinden kişisel koruyucu ekipman olmadan müdahale veya görevi olmayan işler istediği, tutanak tutulduğu ve soruşturma açılmaya çalışıldığı bildirilmektedir. Kişisel koruyucu malzemelerin niteliği önemli sorun oluşturmaktadır.

112 PERSONELİ YETERSİZ

Raporda, 112 acil sağlık hizmetlerine ilişkin de şu bilgiler paylaşıldı:

-Evde bakım hastaları ve yaşlı hastaları olanlar pandemi süresince ve hala daha hastaneye gitmekten endişelenenler çareyi 112'ye başvurmakta bulmuş bu da yetersiz personel ve ekiple çalışan Ankara 112’nin iş yükünü arttırmıştır. Ankara’da 150 ekip bulunmakta ancak personel eksikliği nedeniyle 110–130 arası ekip hizmet verebilmektedir. Bu ekiplerden günde dördü sadece COVİD hastalarına hizmet vermektedir.

-COVİD ekipleri mevcut ama sadece onlar yeterli olmadığı için diğer ekipler de COVİD pozitif vakalara gitmek zorunda kalmaktadır. Günde ekip başına 3-4 COVİD pozitif vaka düşmektedir. Yaz dönemi ve izin ayları olduğu için aylık en az 8-9 nöbet tutulmaktadır.

BİR AİLE HEKİMİNE 45 HASTA

“Evde takip edilen hastaların artması nedeniyle, her aile hekimliği birimine testi pozitif ve temaslı 35-45 hasta düşmektedir” denilen raporda Ankara’daki birinci basamak sağlık hizmetlerine ilişkin de şu bilgiler yer aldı:

- Aile hekimleri tarafından takip edilen hastaların üçte ikisinin pozitif tanılı hasta olduğu bilinmektedir. Artan sayılar nedeniyle filyasyon çalışmaları sağlıklı yapılmamaktadır. Artan vakalar nedeniyle diğer sağlık kurumlarından filyasyon ekibine görevlendirmeler yapılmıştır.

-Aile Hekimliği Birimleri tarafından hafta sonu ve resmi tatil günleri dahil olmak üzere her gün 35-45 arası hastaya telefonla ulaşılmakta ve durumları takip edilmektedir. Bu işlemden kaynaklı Aile Hekimliği Birimi'nin rutin işlerinde aksama olmaktadır.

- Aile Hekimlikleri tarafından yoğun arama ve takip işleri nedeniyle filyasyon ve takip işlemleri sağlıklı yapılamamaktadır. Bazı Aile Hekimliği Birimleri Normalleşme söylemi ile birlikte günlük 50’nin üzerinde başvuru gerçekleşmektedir.

Kaynak : BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları