loading
close
SON DAKİKALAR

TSK: Sınır ihlali yaptı, vurduk

TSK: Sınır ihlali yaptı, vurduk
Tarih: 24.03.2014 - 11:47
Kategori: Dünya

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait F-16, 'sınır ihlali yaptığı' ve dört kez uyarıldığı belirtilen Suriye'ye ait bir MIG-23 uçağını düşürdü.

Türkiye ile üç yıldır iç savaşa sahne olan Suriye arasındaki gerginlik, dün Türkiye’nin Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürmesiyle yeniden yükseldi.
Türkiye, Haziran 2012’de F-4 tipi savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi sonucu değiştirdiği angajman kuralları çerçevesinde, dün ikinci kez bir Suriye hava unsurunu vurarak düşürdü.
Fehim Taştekin yazdı. "Sınırdaki Voldemort"


Helikopter de vurulmuştu


Hatay’ın Yayladağı ilçesinin hemen karşısındaki Kesep kasabası yakınında dün saat 13.00 sıralarında Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağı TSK tarafından vuruldu. Uçağın Diyarbakır’daki 181’inci Filo’ya (Pars Filosu) bağlı F-16’larca düşürüldüğü öğrenildi. Türkiye böylece son 7 ay içinde ikinci kez bir Suriye hava unsurunu düşürmüş oldu. Eylül 2013’de de Türk F-16’ları bir Suriye helikopterini havadan havaya füzeyle vurarak düşürmüştü.


Genelkurmay: İkaz edildi


Genelkurmay Başkanlığı, Suriye uçağının düşürülmesi üzerine şu yazılı açıklamayı yaptı: “Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir. Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış, ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay-Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1.5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Kesep bölgesine düşmüştür. ”
Dışişleri: Mesnetsiz açıklama
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Uluslararası hukuktan kaynaklanan angajman kuralları çerçevesinde, Suriye uçağına müdahalede bulunulduğu ve Suriye rejimi tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaların tamamen mesnetsiz olduğu” belirtildi.

Devletin zirvesinden tebrik yağdı


Gül: Kararlılık sergilendi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TSK’nın sınırı ihlal eden Suriye uçağını düşürmesine ilişkin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’i arayarak tebrik etti. Gül, Türkiye’nin sınırlarını koruma konusundaki azim ve kararlılığının gösterildiğini vurguladı. Genelkurmay Özel de, görüşmede “Görevimizi yaptık” ifadesini kullandı.

Çiçek: Azami sabır gösterdik

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Türkiye, gerginliğin tırmanmaması için azami sabrı ve soğukkanlılığı göstermiş, angajman kurallarını da çok önceden ilan etmiştir. Dolayısıyla egemenlik haklarının ihlali söz konusu olduğunda uluslararası hukuk kendisine ne hak tanıyorsa bunun gereğini yapma gayreti ve çabası içerisinde olmuştur” diye konuştu.



Erdoğan: Tokadımız ağır olur

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İzmit’teki mitinginde konuyu şöyle değerlendirdi: “Eğer sen benim hava sahamı ihlal edecek olursan, bundan sonra bizim tokadımız ağır olacak. Onun için ben başta Genelkurmay Başkanım olmak üzere, silahlı kuvvetlerimizi, o şerefli pilotlarımızı huzurlarınızda tebrik ediyorum. Mesele bu.”


Kılıçdaroğlu: Ülke güvenliği


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’nin ilan ettiği angajman kurallarına uyulmadığı takdirde yapılan şey doğrudur. Biz devletin güvenliğinin tehlikeye girmesini asla istemeyiz. Ama miting meydanlarında bu konuyu gösterip kahramanlık taslamak da doğru değildir. Hırsızdan kahraman olmaz.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları