loading
close
SON DAKİKALAR

TTB: 461 bin kişi evde izolasyonda

TTB: 461 bin kişi evde izolasyonda
Tarih: 22.10.2020 - 16:43
Kategori: Sağlık, Yaşam

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Ekim 2020” sonuçlarını online platformda düzenlediği basın açıklaması ile paylaştı.

Aile Hekimliği Pandemi Anketi'ne 75 ilden 835 aile hekimi ile yapılan anket çalışmasında, ekim ayında aile hekimlerinin izlem listelerine günde 14 bin 373 yeni PCR testi pozitif çıkan hasta eklendiği belirtildi.

Anketin sonuçlarına ilişkin açıklamayı TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Emrah Kırımlı yaptı.

İlki Eylül ayında yapılan anketin ikincisi, 7-14 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi. 18 Mart 2020’den beri itibaren, aile hekimleri evde takip edilen Covid-19 vakaları ile temaslıları telefonla izliyor.

Dr. Kırımlı, "Aile Sağlığı Merkezlerinin yüzde 41’inde en az bir sağlık çalışanı Covid-19 geçirdi" dedi.

Ekim ayı anketine yanıt veren aile hekimlerinin izlem listesinde ortalama 6,533 PCR+ hasta düştüğü, Türkiye genelinde 22 bin aile hekimi olduğu ve izlemlerin 10 gün olduğu göz önüne alındığında günlük ortalama 14 bin 373 yeni hastanın aile hekimleri izlem listelerine düştüğü belirtilerek, "Yaklaşık 150 bin kişi evde tedavi alıp takip edilmektedir. Bu sayılara hastanede takip edilen Covid-19 hastaları dâhil değildir. Toplam sayıya hastanede yatan vatandaşlarımız da eklenmelidir. Eylül ayında bu sayı ortalama 8,49 ve toplamda günlük 13 bin 341 olarak belirlenmiştir. Ortalama sayısındaki azalma izlem sürelerindeki değişiklikten kaynaklanmaktadır" denildi.

Raporda, 7-14 Ekim tarihleri arasında aile hekimlerinin izlem listesinde ortalama 20 bin 953 hasta olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye genelinde yaklaşık 461 bin kişi evde izolasyondadır. Eylül ayında bu oran 26,2 ve toplamda yaklaşık 600 bin kişi olarak tespit edilmiştir. Sayılardaki azalma BT pozitif hastaların filyasyon listesinden çıkması ya da PCR+ hastalarda bulaşma yollarının değişmesi (iş yeri yerine aile içi bulaşma, BT pozitif hastaların filyasyona dâhil edilmemesi gibi) ile temaslı kişi sayısının azalmasına bağlı olabilir."

TTB'den yapılan açıklamada, Sağlık Bakanının İstanbul’da yüzde 50 artış olduğu açıklaması ile sahadan bildirilen gözlemlerin uyumlu olduğu belirtildi.

Açıklanan raporda İstanbul’un neden riskli olduğu da şöyle açıklandı:

"-Üniversitelerin açılması planlanmaktadır. Salgının patlama aşamasında, gençler yayılım için fazladan risk oluşturacaktır.

-Yaşlılar memleketlerinden İstanbul’a çocukların yanına dönmüşlerdir ve bu çok yüksek riskli grup salgının patlama yapacağı dönemde tedbirlerin gevşetildiği riskli bir şehre gelmiş durumdadır.

-Okulların açılması ile trafik yoğunluğu artacak toplu taşımada kalabalık ortamlarda bulunma riski artacaktır.

-İlköğretim, 8 ve 12. sınıfların açılması ve mevsimsel influenza döneminin başlangıcı çok riskli bir eşzamanlılık içermektedir.

-Acilen valiliğin belirlediği kademeli çalışma saatleri uygulanmalı, esnek mesai uygulaması ve evden çalışmaya geçilmeli, üniversitelerin açılması ertelenmeli, toplum bulaşma riskleri konusunda bilgilendirilmeli ev-akraba-komşu ziyaretleri yapılmaması sağlanmalıdır.

-İstanbul Nisan ayından daha riskli bir döneme giriyor. Ne toplum ne sağlık çalışanları daha riskli bir ikinci dalgayı aşamama riski ile karşı karşıya."

 

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları