loading
close
SON DAKİKALAR

TTB'den Sağlık Bakanlığı'na: Koronavirüs nedeniyle kimlik saptanmasında biyometrik araçların kullanılmasından kaçınılmalı

TTB'den Sağlık Bakanlığı'na: Koronavirüs nedeniyle kimlik saptanmasında biyometrik araçların kullanılmasından kaçınılmalı
Tarih: 12.03.2020 - 16:54
Kategori: Sağlık, Yaşam

Türk Tabipleri Birliği (TTB), SGK ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Danışma Kurulu'na gönderdiği bir yazıyla koronavirüs nedeniyle sağlık kurumlarındaki parmak izi okutularak hasta kaydı yapılması işleminin durdurulmasını talep etti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, koronavirüs salgın tehlikesinden kaçınmak amacıyla hastaların kimliklerinin kontrolü amacıyla avuç içi izlerinin alınmasının durdurulması ve kimlik kartlarının kullanılmasının yararlı olacağı görüşünü Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirdi.

TTB, benzer şekilde, parmak izi alınarak kimlik tespiti yapılan hapishane gibi yerlerde de uygulamanın durdurulmasının değerlendirilmesini Sağlık Bakanlığı Korona Danışma Kurulu’ndan talep etti.

TTB'nin Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Danışma Kurulu'na gönderdiği yazı şöyle:

"Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarında sağlık hizmeti alınmasında avuç içi izi okutulması SGK tarafından zorunlu tutulmaktadır. Diğer yandan, yüksek güvenlikli cezaevlerine girişte parmak izi okutulmakta, kimlik kartı ya da pasaport gibi belgelerin alınmasında parmak izleri kaydedilmektedir. 
Kişilerin ardışık olarak avuç veya parmanlarını belirli cihazIara okutmaları şeklindeki bu uygulama; her bir hastanın, diğerinin elinin dokunduğu yere dokunmasını zorunlu kılmaktadır. Covid-19'un bulaşma yollarından birinin tensel temas olduğu düşünüldüğünde söz konusu uygulamanın virüsün bulaşma ve yayılmasında önemli bir etken olma tehlikesi barındırdığı anlaşılmaktadır. 
Kesin bir zorunluluk olmadığı sürece kimlik saptanmasında biyometrik araçların kullanılmasından, diğer bulaşıcı hastalıklar ve özellikle de Covid-19 virüsü nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorununa neden olabilecek tehlike yaratması sebebiyle en azından önümüzdeki birkaç ay için, kaçınılması gereklidir. 
Konunun tarafınızdan da değerlendirilmesiyle kişilerin kimlik kontrollerinin biyometrik veri dışındaki diğer araç ve yöntemlerle yapılmasının gerekliliğinini açıklanmasını bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz."
 
Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları