loading
close
SON DAKİKALAR

‘Türkiye yoldan çıktı’

‘Türkiye yoldan çıktı’
Tarih: 24.10.2013 - 14:35
Kategori: Dünya

New York Times yazarından çok çarpıcı Türkiye analizi...

New York Times gazetesi yazarlarından Andrew Finkel, yazdığı analizde Türkiye’nin Çinli firmayla füze sistemi anlaşması yapmasını ‘Türkiye’nin dış politikasının yoldan çıktığının ve şaştığının en net göstergesi’ olarak yorumladı.

AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana, NATO ile komşuları arasında yapıcı bir güç olmaya çalıştığını belirten Finkel, ‘sıfır sorun politikası’nın ‘sadece problem politikası’na dönüştüğünü yazıyor. Çinli firmanın İran, Kuzey Kore ve Suriye’nin silahsızlanma paktına aykırı davrandığı için ABD’nin kara listesinde bulunduğunu ekleyen Finkel Erdoğan’ın ‘kârlı bir iş’ gibi görünse de Çin firmasıyla anlaşarak eski dostları olan ülkeleri gücendirmemesi gerektiğini savunuyor. Hiç bir NATO ülkesinin radarın dost-düşman farkını belirleyen kodlarını Çinlilere vermeyeceğini de ekleyen yazar, bu anlaşmanın Türkiye’nin dış politikasında yolunu kaybettiğinin en büyük göstergelerinden biri olduğunu belirtiyor.
Finkel analizinde Erdoğan’ın Suriye politikasına da değinirken, Esad’ın Türkiye’nin reform paketini reddetmesinin Başbakan Erdoğan’ı sinirlendirdiğini ve bu olaydan sonra Türkiye’nin muhalifleri silahlandırmaya başladığını yazıyor. Ancak iç savaşa müdahil olmanın Türkiye’nin en büyük dış politika başarısızlığı olduğunu savunan Finkel, muhaliflere yapılan yardımların aslında El Kaide bağlantılı grupların eline geçtiğinin çok geç fark edildiğini belirtiyor.

DIŞ ETKİSİ HİÇ BU KADAR DÜŞÜK OLMAMIŞTI

Andrew Finkel Erdoğan’ın Türkiye’de güçlü bir desteğe sahip olduğunun altını çiziyor fakat Başbakan’ın dünyadaki etkisinin hiç bu kadar düşük bir seviyeye inmediğini de ekliyor. Yazar, analizini dış basının ve yabancı hükümetlerin yaz aylarındaki Gezi Parkı protestolarında direnişçilerin tepkilerinde ne kadar haklı olduklarının ortaya çıktığını düşündüğünü belirterek sonlandırıyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları