loading
close
SON DAKİKALAR

Ukrayna, Kırım'ın yetkilerini aldı

Ukrayna, Kırım'ın yetkilerini aldı
Tarih: 15.03.2014 - 18:14
Kategori: Dünya

Referandum ile Rusya'ya bağlanmak isteyen Kırım Özerk Cumhuriyeti de yarın sandık başına gidiyor. Nüfusun çoğunluğu etnik Ruslarda oluşan Kırım'da sandıktan çoğunlukla evet çıkması bekleniyor...

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yarın yapılacak referandumdan Rusya’ya bağlanma kararının çıkmasına kesin gözüyle bakılırken, bölgede tansiyon hem sokaklarda hem de siyaset sahnesinde oldukça yüksek.

Ukrayna parlamentosu bugün Kırım meclisinin yetkilerinin alınmasını kararlaştırırken, Rusya’nın başkenti Moskova’nın sokaklarında da iki karşıt eylem vardı. Kırım Rusya’ya bağlansın diyenler ve buna karşı çıkanlar ayrı ayrı yürüyüşler düzenledi.

Ukrayna meclisinin, Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun feshedilmesine karar verdiği oturumda parlamentoda bulunan 296 milletvekilinin 278’i ‘evet’ oyu kullandı. Kararın, Ukrayna anayasasının Kırım Özerk Cumhuriyeti ile ilgili ve Kırım anayasası maddeleri uyarınca ve Ukrayna Anayasa Mahkemesi’nin 14 Mart 2014’te Kırım’da yapılmasının planlanan referandumun yasaları ihlal ettiğine ilişkin kararı gereği alındığı belirtildi.
Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ise Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar Belediyesi tarafından kabul edilen Bağımsızlık Bildirisi’nin iptal edilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.
Kararnamede, söz konusu bildirinin, Ukrayna anayasası ve yasalarına aykırı olduğu, ülkenin toprak bütünlüğü ve sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin kararların sadece ülke genelinde yapılacak referandumlarla oylanabileceği vurgulandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları