loading
close
SON DAKİKALAR

Ukrayna'da meydandan ceset toplanıyor

Ukrayna'da meydandan ceset toplanıyor
Tarih: 20.02.2014 - 15:37
Kategori: Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderlerinin in 26 kişinin ölümüne yol açan çatışmaların ardından vardığı ateşkesin mayası tutmadı...

Başkent Kiev’de bu sabah göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yeniden alevlenen şiddetli çatışmalarda 7 kişi öldü. Son çatışmalarda 27 polis de yaralandı.
Bağımsızlık Meydanı’ndan silah sesleri yükselirken, güvenlik güçleri, molotofkokteyli atan göstericilere tazyikli su ile karşılık verdi. Parlamentoya geçiş noktalarına beton bloklar koyulduğu, karşılıklı ateş seslerinin duyulduğu ve güvenlik güçlerinin daha ileri gidilmesine izin vermediğini belirtildi.

Güvenlik güçleri, çatışmaların ardından parlamento binası yakınlarındaki barikatlardan binaların içine çekilmeye başladı. Bakanlar Kurulu binası ile parlamento binaları da tahliye edildi. Bağımsızlık Meydanı’nda karargah olarak kullanılan sendika binasının yanmasının ardından göstericilerin aynı bölgedeki posta hizmetleri binasına yerleşmeye başladıkları belirtildi.

SAĞ SEKTÖR ATEŞKESİ REDDETTİ
Bu arada Aşırı milliyetçi Sağ Sektör (Praviy Sektor) de, ateşkese uymayı reddettiğini açıkladı. Sağ Sektör’ün lideri Dmitriy Yaroş, örgütünün herhangi bir anlaşma imzalamadığını ve bu sebeple de kendilerinin söz konusu ateşkese uymak niyetinde olmadıklarını duyurdu.

OTEL GİRİŞİNDE 5 CESET
Öte yandan yabancı basın mensuplarının kaldığı Ukrayna Oteli’nin girişinde beş cesedin bulunduğu kaydedildi. BBC muhabiri, bazı göstericinin otelin lobisini yaralıların tedavisi için revire çevirdiklerini, bir de rahibin geldiğini aktardı. Bazıları silahlı olan göstericilerin, otelde kalanlardan yara sarmak için çarşaflarını getirmelerini istediği belirtildi.

BATILI BAKANLAR YANUKOVİÇ İLE GÖRÜŞTÜ
Bu arada Fransa’nın Kiev Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanlarının Devlet Başkanı Yanukoviç ile görüşmesinin iptal edildiği açıklansa da bu daha sonra değiştirildi. Fransa’nın Kiev’deki Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamanın tersine Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanlarının Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile görüştüğü belirtildi.
Ukrayna Devlet Başkanlığı yetkilileri, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin Yanukoviç ile görüştüğünü söyledi.

AB’DE GÜNDEM UKRAYNA’YA OLASI YAPTIRIMLAR
Öte yandan Brüksel’de de gündem Ukrayna. AB Dışişleri Bakanları bugün AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton başkanlığında toplanıp Ukrayna'ya yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına karar verecek. Olası yaptırımlar arasında iç çatışmalarda kullanılabilecek donanımın satışının yasaklanması da var.

Ülkedeki protestolar geçen Kasım 2013’te Yanukoviç'in AB'yle imzalanması planlanan işbirliği anlaşmasını askıya alıp Rusya'yla daha yakın ilişkileri tercih etmesinden sonra başlamıştı. Dün akşam ise Cumhurbaşkanlığının internet sitesinde yapılan açıklamada, tarafların son iki gündür devam eden kanlı olaylara son vermek için “müzakereler” konusunda uzlaştıkları ve ‘sosyal barış adına ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak için çalışmaya’ karar verdikleri vurgulanmıştı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları