loading
close
SON DAKİKALAR

Ukrayna'da savaş çanları çalıyor

Ukrayna'da savaş çanları çalıyor
Tarih: 02.05.2014 - 16:18
Kategori: Dünya

Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sabaha karşı başlayan operasyonda iki Mi-24 tipi helikopterin seyyar uçaksavarla düşürüldüğü, iki askerin öldüğü belirtildi...

Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sabaha karşı başlayan operasyonda iki Mi-24 tipi helikopterin seyyar uçaksavarla düşürüldüğü, iki askerin öldüğü belirtildi. Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ise isabet alan diğer helikopterde sağlık görevlilerinin bulunduğu, bir sağlık görevlisinin yaralandığını açıkladı.

PİLOT RUSYA YANLILARININ ELİNDE REHİN

Bu arada düşen helikopterlerden birinin pilotunun yaralı olarak Rusya yanlısı silahlı kişilerce ele geçirildiğini belirtildi. Ukrayna Savunma Bakanlığından, pilotun durumunun ağır olduğu, kurtarılması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.
Bakanlık, ayrıca helikopterlerin düşürülmesinde rol oynadığı iddia edilen 4 kişinin yakalandığını da duyurdu. Bu kişilerin yere yatırılmış, elleri arkadan kelepçelenmiş halde görülen fotoğraflarını internet sitesinde yayımladı.



SLAVYANSK KUŞATMA ALTINDA
Rusya yanlısı silahlı gruplar, Ukrayna askerlerinin şehrin çevresini kuşatması nedeniyle, bazı kontrol noktalarını terk ediyor. Kentin dış çemberindeki kontrol noktalarından ayrılan Rusya yanlıları, iç kesimlerdeki kontrol noktalarına çekildi. Silahlı gruplar çekilirken bazı kontrol noktalarını da ateşe verdi. Bu noktalar Ukrayna ordusunun kontrolüne geçti.
AA muhabirine konuşan silahlı grup liderlerinden biri, yavaş yavaş kent merkezine doğru çekileceklerini, Ukrayna ordusu ile burada çatışacaklarını söyledi.

BARİKATLAR OLUŞTURULUYOR Yaklaşık 125 bin nüfusa sahip Slavyansk kent merkezinde ise halkın barikatlar oluşturmaya başladığı belirtildi. Kestikleri ağaçlarla, lastik tekerlerle, kum torbalarıyla barikatlar kuran Rusya yanlısı ayrılıkçılar, halka şehir merkezinde toplanma çağrısı yaptığı iddia edildi.
Slavyansk merkezindeki Ukrayna Güvenlik Servisi binasında ise çok yoğun güvenlik önlemleri göze çarpıyor. Daha önce Rusya yanlısı kişilerce rehin alınanların bu binada tutulduklarını belirtilmişti. Silahlı grupların elinde AGİT görevi çerçevesinde ülkede inceleme yaparken alıkonulan uluslararası gözlemciler de bulunuyor. Slavyansk’ta zaman zaman merkeze uzak bölgelerden silah sesleri geliyor. Kentte giriş çıkışa izin verilmiyor.

'PUTİN AN BE AN BİLGİLENDİRİLİYOR'
Öte yandan Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yaşanan gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendirildiğini açıklayıp “Kiev yönetimi, askeri operasyon başlatarak Cenevre Anlaşması’nın hayata geçme ümitlerini tamamen ortadan kaldırdı” eleştirisi yaptı.
Moskova’da gazetecilere açıklama yapan Peskov, Rusya’nın Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesi için adımlar attığı zamanda, Kiev’in askeri operasyon başlatmasını eleştirerek, “Kiev rejimi, sivil yerleşim bölgelerine yönelik hava harekatı ve askeri operasyonlar başlatarak, Cenevre Anlaşması’nın hayata geçme ümitlerini tamamen ortadan kaldırdı” dedi.

PUTİN’İN TEMSİLCİSİ LUNKİN’DEN HABER ALINAMIYOR Bu arada Peskov Putin’in özel temsilcisi Vladimir Lunkin’i bölgede tutulan yabancı savaş gözlemcilerinin serbest bırakılması konusunda müzakerelerde bulunmak için Ukrayna’nın güneyine gönderildiği bilgisini de paylaşıp ‘Lunkin’den henüz haber alamadıklarını’ söyledi.
Peskov, “Askeri operasyon yapılan bölgede, Lunkin’in yanı sıra, Rus ve yabancı basın mensuplarının bulunmasında endişe duyuyoruz. Rusya, Kiev’den bu insanların güvenliğinin sağlanması için gereken önlemlerin alınmasını talep ediyor” ifadelerini kullandı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları