loading
close
SON DAKİKALAR

Uyuyamama Nedeniniz: Arızalı Gen

Uyuyamama Nedeniniz: Arızalı Gen
Tarih: 23.02.2012 - 20:12
Kategori: Sağlık, Yaşam

Bilim adamları, vücut saatinden bağımsız olarak uyku süresini ayarlayan bir gen keşfetti

Neuron dergisinde yayımlanan araştırmada, bilim adamları, sirke sineğinde bir genin arızalı olması halinde uyku süresinin üçte birine indiğini gördü.

New York'taki Rockefeller üniversitesi biyologlarından Nicholas Stravropoulos ve ekibi, "insomniac" geninin düzgün çalışmadığında sineklerin toplam uyku süresinin 15,5 saatten 5,3 saate düştüğünü tespit etti. Ayrıca bu hayvanların daha sık uyandıkları gözlemlendi. Ancak vücut saatine bağlı olarak diğer bütün eylemlerin normal işleyişinde devam ettiği tespit edildi.

Yapılan yeni deneylerle uykuyu düzenli tutabilmek için, sinir hücrelerindeki insomniac geninin düzgün çalışması gerektiği bulundu.

Arızalı Gen Uykudan Ediyor

Arızalı genin tüm vücut hücrelerinde arızalı olması halinde ise sineğin ömrünün üçte bir oranında kısaldığı görülürken, sadece sinir hücrelerindeki insomniac geninin düzgün çalışmaması halinde hayvanın normalden çok daha az uyuduğu, ancak bu durumun yaşam süresini etkilemediği tespit edildi.

Bilim adamları, insanlarda da uyku sürecinin benzer şekilde yönetildiğini tahmin ediyor.

Araştırmanın sonuçlarının, uyku ve yaşam süresi arasındaki bağlantıyı anlamaya ve özellikle uyku bozukluklarının tedavisinde yeni yöntemlerin bulunmasına yardımcı olması ümit ediliyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları