loading
close
SON DAKİKALAR

Uzlaşmada uzlaşıldı

Uzlaşmada uzlaşıldı
Tarih: 04.10.2011 - 20:53
Kategori: Siyaset

Yeni Anayasa çalışmaları için düğmeye basan AK Parti, MHP ve CHP ile görüştü.

Cumartesi günü açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) yeni yasama yılında ana gündem maddesi Yeni Anayasa olacak. Genel seçimlerden önce Yeni Anayasa vaadinde bulunan partiler artık adım atmaya hazır. 

Bu adım aynı zamanda sivilleşme yönünden de tarihi bir adım olacak. 12 Eylül askeri darbesi sonrasında kabul edilen 1982 Anayasası, birçok maddesi elden geçirilmiş olmasına rağmen hâlâ askeri bir dikta tarafından yaptırılmış anayasa olma etiketini üzerinde taşıyor.  

İLK ZİYARET MHP'YE
Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında harekete geçen ve ilk adımı atan AK Parti, hafta başında Meclis'te grubu bulunan muhalefet partileri CHP ve MHP'ye randevu mektubu göndermişti. Her iki partiden de gelen olumlu yanıt neticesinde AK Parti önce MHP'yi daha sonra da CHP'yi ziyaret etti.

AK Parti ve MHP görüşmesinden sonra basın mensuplarının karşısına çıkan Ömer Çelik'in ilk olarak söylediği "Bizi kabul ederken gösterilen yüksek nezaket ve çok kıymetli evsahipliği için teşekkür ediyorum" sözleri içeride esen havanın pozitifliğini de gösteriyordu.

Görüşme sonrasında her iki partiden gelen açıklamalardaki uzlaşma komisyonu ve Meclis başkanı vurgusu ise mutabakatın ana hatlarını belli etti.

İKİNCİ ZİYARET CHP'YE
Yeni Anayasa konusunda iktidar partisinin ikinci durağı ise ana muhalefet partisi CHP oldu. Genel seçimler öncesi ve sonrasındaki dönemde araları hayli gergin olan iki partinin görüşme sonrasında verdikleri ılımlı mesajlar ise Yeni Anayasa konusunda umutlu bir hava yarattı. 

İKİ KRİTİK NOKTA: UZLAŞMA KOMİSYONU VE MECLİS BAŞKANI
AK Parti ile CHP ve MHP arasında gerçekleşen Yeni Anayasa görüşmelerinin ilk ayağında, uzlaşma komisyonu ve Meclis Başkanı konularındaki mutabakat öne çıktı.

Meclis'te grubu bulunan her üç partide uzlaşma komisyonu konusunda hemfikir. Uzlaşma komisyonunda her partiden eşit sayıda katılımcı bulunması ve Yeni Anayasa konusundaki her konunun bu komisyonda tartışılması partilerin üzerinde durduğu ve anlaştığı bir konu. Yine Meclis dışında kalan siyasi partiler ile Sivil Toplum Kuruluşları ve halkın Yeni Anayasa konusundaki talepleri de uzlaşma komisyonunda masaya yatırılacak.

CHP ve MHP'nin görüşmelerde iktidar partisinin önüne koydukları bir diğer konu ise meclis başkanının Yeni Anayasa yapımı sürecinde aktif rol alması oldu. Görüşmelerden sonra yapılan açıklamalara bakılırsa bu konuda AK Parti'nin de bir itirazı yok.

DİKENLİ YOL 
Yeni Anayasa çalışmaları kapsamında gerçekleşen bu ilk görüşmeler sonrasında pozitif bir hava oluşsa da ilerleyen günlerde Yeni Anayasa konusunda dikenli bir yolla karşılaşabiliriz. 

Özellikle Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk dört maddesi büyük tartışmalara gebe duruyor. BDP'nin de Meclis'e gelecek ve Yeni Anayasa tartışmalarını kendi teklifleriyle zenginleştirecek olması da bir başka nokta.  

BDP İLE DE GÖRÜŞÜLECEK
Seçimler sonrasında Meclis'i boykot eden ve yemin etmeyen BDP, yeni yasama döneminde Meclis'te olacağını dün açıkladı. Başbakan Erdoğan ise basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, diğer muhalefet partileri gibi BDP grup kurduktan sonra randevu isteneceğini söyledi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları