loading
close
SON DAKİKALAR

Bahar yorgunluğunu yenebilir miyiz?

Diyetisyen Tamay Şahin
Tarih: 16.05.2021
Köşe: Sağlık, Diyet
Kaynak: istanbulgercegi.com

Diyetisyen Tamay Şahin; Ramazan bitti, bahar iyice kendini hissettirdi ama üstümde bir yorgunluk, kırgınlık var mı diyorsunuz? Bunun sebebi eğer covid-19 a yakalanmadıysanız bahar yorgunluğu.

BAHAR YORGUNLUĞUNU YENEBİLİR MİYİZ?

Ramazan bitti, bahar iyice kendini hissettirdi ama üstümde bir yorgunluk, kırgınlık var mı diyorsunuz? Bunun sebebi eğer covid-19 a yakalanmadıysanız bahar yorgunluğu. Bahar aylarında kendini hissettiren havaların değişmesine, çevre kirliliğine, iyon değişikliğine, stres seviyesine, beslenme durumuna, kan değerlerine, hareketliliğinize bağımlı bir durumdur.

Havaların değişmesiyle başlarsak; havalar ısındıkça covid-19 kısıtlamaları izin verdiğince etkinlikler yapmak istiyoruz. Bunlar özellikle yemeli, içmeli etkinlikler oluyor elbette. Sağlıklı besin ögeleri almanın zor olduğu buluşmalarda eve geldiğinizde üstünüzde bir yorgunluk hissedebilirsiniz. Çünkü vücudunuzu kaliteli besinlerle beslenmediniz.

Stres seviyesi yine bu yorgunluğa hizmet eden unsurlardan biri. İş stresi, ekonomik dar boğazın dışında şimdi sağlık endişelerimiz de var. Kapalı ortamlardayım, gönlümüzce gezip dolaşamıyoruz bu bizi biraz stres seviyelerimizi ve duygusal durumlarımızda savaşmamız için mutfağa yönlendiriyor olabilir. Sonuçta oksijenimiz kısıtlı ve stres bizi yiyip bitiriyor. Bununla başa çıkmak için en kolay yol ne yazık ki yemek yemek gibi gözüküyor. Zevk ve huzur hormonlarımız olan serotonin ve dopaminin beynimizdeki seviyeleri düştüğünde bunu en kısa yol olan yağlı ve şekerli besinlere yönelerek telafi etmeye çalışıyor vücudumuz. Çünkü alışmış buna. Biz vücudumuzu yeniden bu hormonları kendisinin üretmesini sağlarsak bu besinlere bağlımlı hale gelmeyiz. Beraberinde de yorgun ve bitkin hissetmeyiz. Peki dopamin ve serotonini doğal yoldan artıran besinler ve aktiviteler nelerdir; Vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyvelerimiz. Özellikle ananas, elma, çilek, kırmızı biber, lahana, semizotu, domates, kırmızı üzüm, brokoli, muz, süt, kakao gibi besinler. Aktivite olarak da siz ne seviyorsanız o! Kısa bir yürüyüş olabilir, puzzle yapmak olabilir, kitap okumak olabilir, duş almak, dans etmek, şarkı söylemek olabilir.

Beslenme durumuna gelirsek, en önemlisi bu. Beslenmek sadece yemek yemek değildir. Vücudunuzu beslemek alması gereken besin ögelerinin en iyi kaynaklardan alıp devamına ihtiyaç duymayacak şekilde beslenmektir. Yani kaliteli beslediğinizde yemekten yarım saat sonra canınız tatlı çekmez. (kan değerleriniz normalse) Vücudunuz mükemmel bir saat gibi tıkır tıkır çalışır. Bunun için tam tahıllardan, sebze ve meyveden zengin, kaliteli ve ılımlı miktarda protein içeren en önemlisi bol su içtiğiniz, yasakların asla olmadığı bir beslenme düzeni aklınıza gelmeli. Sonuçta tatlı da yeni canım o kadar da değil.

Kan seviyelerimize gelince, vücudumuzun gizli problemleridir. Minik minik sıkıntılar çıkartırlar ve sizin anlamanızı beklerler. Bir baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk, kırgınlık, sinirlilik hali. Şu bahar yorgunluğuna ne kadar benziyor değil mi? Evet! Bu yüzden 6 ayda bir her şey yolunda mı diye bakmalı, eğer eksiklik varsa da bunu mutlaka telafi etmelisiniz. Çok danışanım oluyor ilaç içmek istemiyorum deyip bu sıkıntılarla yaşayan. Lütfen bunu kendinize yapmayın. Özellikle d vitamini, c vitamini, demir, b12 vitamini, magnezyum, kalsiyum, troid hormonlarınızı, kan şekeri, kolesterol değerlerinize baktırın. Her şey vücudunuzda dolaşan kırmızı sıvıda gizli.

Hareketler peki. Eylemsizlik yasasını hatırlayın. Eğer bir madde hareketliyse hareketini korumak ister, hareketsiz ise hareketsizliğini. Ama hareketsiz bir maddeyi hareket ettirseniz artık bunu korumak isteyecektir. Hadi bir yerden başlayın ve hareket için tasarlanmış harika vücutlarınıza istediğini verin. Güç sizde.

Bunlar tamamsa, bahar yorgunluğunu yeniyoruz demektir.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları