loading
close
SON DAKİKALAR

Su içmeden kilo vermek imkansız!

Diyetisyen Tamay Şahin
Tarih: 23.05.2021
Köşe: Sağlık, Diyet
Kaynak: istanbulgercegi.com

Diyetisyen Tamay Şahin; Şimdi bahaneleri bırakın ve hemen su içmeye başlayın. Az su içen biriyseniz aniden 2,5 litre su içmenizi kimse sizden bekleyemez. Ama su içmek / susama hissi kademeli olarak artan bir durumdur. Hemen başlayın, bir aya kalmaz istediğiniz hedefinize ulaşabilirsiniz.

Yaz mevsimi geldi, sıcaklar yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Buna bağlı olarak artık terlemeye ve daha fazla susamaya başladık. Ama yeterli su içiyor muyuz acaba? Terle attığımız su ve mineralleri yerine koyuyor muyuz?

Hepimizin bildiği gibi insan bedenin %70i sudur. Bu doğru. Çünkü vücut çalışmak için ortamda suya ihtiyaç duyar. Kalorisi olmayan ama insan vücudunda inanılmaz görevleri olan adeta doğanın mucizesidir su.

Görevlerine bakarsak; vücutta o korktuğumuz karbonhidratların metabolizmasında görevlidir. Depolanmış yağlarımızın kullanabilmesi için yani vücutta yağ kaybı sağlanabilmesi için ortamda suyun olması gerekir. Yağ kaybedilirken, yağ hücresine su dolar ve düzen yeniden sağlanır.

Vücutta bulunan atıkları, toksinleri karaciğer, böbrek, akciğerler ve deri aracılığıyla dışarı atarız. Bunu yaparken yine ortamda suyun varlığı şarttır.

Vücut ısısının dengesinde su olmazsa olmazdır. Terlerken vücut aslında sıcak havaya karşı kendini ıslatıp bir koruma mekanizmasını harekete geçirir. Bunu yaparken su kaybederiz. Bu yüzden sıcak havalarda daha fazla su içmelisiniz.

Sindirim sisteminde, eklem kayganlığının sağlanmasında, konsantrasyon sağlanmasında, iştah kontrolünde, yağ kaybında, sağlıklı olmada işte bu kadar önemlidir.

Birde çok fazla çay ve kahve içen biriyseniz; vücudunuzdan kullanılan suyu atıyorsunuz demektir. Her içtiğiniz çay kahve başına, içtiğiniz miktarın iki katı kadar su içmelisiniz ki hem kaybedilen suyu yerine koyabilesiniz hem de kafeinin verecek olduğu zararı telafi edebilesiniz.

Yeterli miktar nedir diye sorarsanız, çok basit. Genel öneri kilonuz x 35ml ‘dir. Yani ortalama 8-10 bardak ya da 2-2,5 litre suya denk gelir.

Yeterli olup olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise idrar rengine bakmaktır. Eğer çok açık sarı ya da renksizse yeterli su içiyorsunuz demektir.

Yeterli su içtiğinizi düşünüyor ama alnınızın ortasında bir ağrı hissediyorsanız bu susuzluk ağrısıdır. Hemen bir bardak su için.

Maden suyuna gelirsek günde 1 şişe şekersiz maden suyu içebilirsiniz. Özellikle egzersiz yapıyor ve ciddi terliyorsanız kaybedilen su ve minerallerin yerine konması gerekir. Maden suyu seçerken tek yapmanız gereken üzerindeki minerallerden Sodyum değerinin 70mg’ın altında olmasına dikkat etmek.

Şimdi bahaneleri bırakın ve hemen su içmeye başlayın. Az su içen biriyseniz aniden 2,5 litre su içmenizi kimse sizden bekleyemez. Ama su içmek / susama hissi kademeli olarak artan bir durumdur. Hemen başlayın, bir aya kalmaz istediğiniz hedefinize ulaşabilirsiniz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları