loading
close
SON DAKİKALAR

1 Mayıs işçinin, emekçinin bayramı

Turgut Ünlü
Tarih: 30.04.2013

Bugün ortalama nüfusu 7 milyar olan dünyamızda; ekonomik, politik, askeri ve kültürel egemenlik 7 milyonluk bir zümrenin elinde...

Daha insanca bir yaşam, günde 8 saatlik bir iş günü için 1856’da Melbourne’de, 1886’da Chicago’da, Lauzvil’de gerçekleştirilen işçi sınıfının eylemleri, Haymarket Olayı ile doruğa ulaşmıştı. 

14-21 Temmuz 1889’da toplanan 2. Enternasyonel’de 1 Mayıs günü, tüm dünyada BİRLİK, MÜCADELE ve DAYANIŞMA GÜNÜ olarak kabul edildi. Ülkemizde ise, 1923’te yasal olarak kutlanan 1 Mayıs, Nisan 2008’de EMEK ve DAYANIŞMA GÜNÜ olarak kabul edilmiş, 22 Nisan 2009’da 1 Mayıs resmi tatil günü olmuştur.

Resmi, istatistiki bilgiler böyle. Burada asıl söylenmesi ve bilinmesi gereken, işçi sınıfının yaşamsal haklarını kan ve can pahasına, uzun yıllar büyük mücadelelerle edindiğidir.

Bugün ortalama nüfusu 7 milyar olan dünyamızda; ekonomik, politik, askeri ve kültürel egemenlik 7 milyonluk bir zümrenin elinde. Bu zümrede, uluslar ötesileşmiş tekellerin yöneticileri, gizli servislerin yetkilileri, dünyayı her açıdan zehirleyenler, silah tacirleri, medya ve de kimi üst düzey politikacılar yer alıyor. Çok örgütlü, insafsız ve de acımasız olan bu zümre,Che Guevera, Martin Luther King, Malcom “ X” , Olaf Palme, Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Deniz- Hüseyin- Yusuf…vb. cinayetlerinde olduğu gibi gerektiğinde gerçek ya da potansiyel hasımlarını fiziksel, gerektiğinde şantaj, rüşvet, tehdit, hapis, işkence ve işsizlikle, gerektiğinde kışkırtarak tasfiye etmesini çok iyi biliyorlar.

Tüm bunlara karşın insanlığın BARIŞ, ADALET, ÖZGÜRLÜK, İNSANCA YAŞAM, EŞİTLİK mücadelesi sürüyor.

Dünyayı üreterek elinde tutan işçi sınıfı ve emekçilerin iktidarına kadar da bu mücadele sürecek.

Baskısız, sömürüsüz bir dünya için yaşamlarını veren tüm insanları saygı ile anıyor, EMEĞİN BAYRAMINI KUTLUYORUZ.


Turgut Ünlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları