loading
close
SON DAKİKALAR

Kısa Kısa - 14; Büyük Taarruz

Turgut Ünlü
Tarih: 31.08.2022
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü; 13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Savaşı zaferle bitmişti. Geleceğin asıl Meydan Savaşı hazırlıkları başladı.

13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Savaşı zaferle bitmişti. Geleceğin asıl Meydan Savaşı hazırlıkları başladı.

Başkomutan M. Kemal Paşa, Büyük Taarruz için yeniden teşkilatlanma ve planlama yaptı. Ordunun ihtiyaçları giderilmeye başlandı, eğitim ve moral eksiklikleri tamamlandı. Casusluğa ve sabotajlara karşı tedbirler alındı. Ordunun para ve yiyecek ihtiyaçları başta olmak üzere, çeşitli ödenek ve maddeleri sağlayacak SAVAŞ ENCÜMENİ kuruldu.
Düzenlenen bir futbol maçında bulunmak üzere Akşehir’e çağrılan ordu komutanları, 28-29 Temmuz gecesi Büyük Taarruz Planı’nı incelediler, tartıştılar.
30 Temmuz 1922 tarihinde Başkomutan, Gn. Kur. Başkanı Fevzi Paşa, Batı Cephesi Komutanı (İsmet Paşa) planı netleştirerek, 26 Ağustos’ta taarruzun başlamasını kararlaştırdılar.
- - - - - - - - -
“28 Temmuz 1922 günü öğleden sonra yaptırılan bir futbol maçını görmeleri ileri sürülerek ordu komutanları ve kimi kolordu komutanları Akşehir’e çağrıldı. 28/29 Temmuz gecesi komutanlarla genel taarruz üzerine görüştüm.” (Atatürk-Nutuk)
- - - - - - - -
26 Ağustos 1922 sabahı gün ağarmadan, Gn. Kur. Bşk. Fevzi Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ve 1. Ordu Kom. Nurettin Paşa ile Kocatepe’deki gözetleme yerinde buluştular.
Topçu ateşi saat 05.00’de bütün cephede aynı anda başladı. Tahrip ve imha ateşi ardından, bütün birlikler taarruza geçti.
Meydan Savaşının kesin sonucu 30 Ağustos’ta alındı. Savaş lehimize tamamlandı, Trikopis ve Diyenis gibi komutanlar esir alındı, düşman ordusunun büyük kısmı darmadağın oldu. Bu savaşa, Başkomutanımıza sevgi ve saygı, güven delili olarak BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI adı verildi.
- - - - - - - - -
“Her evresi ile düşünülmüş, hazırlanmış, yönetilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu hareket, Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihte bir daha tesbit eden büyük bir eserdir…
Bu eser, Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlık fikrinin ölmez anıtıdır. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun başkomutanı olduğumdan, sonsuza kadar mutluyum.” (Atatürk-Nutuk)
- - - - - - - -
30 Ağustos’ta ana gücü yok edilen işgal güçleri geri çekilmeye, ordumuz da onları takibe başladı. Ana karargah Afyon’dan Dumlupınar’a geldi. 2 Eylül’de Uşak’a taşındı.
Başkomutan; “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” genel emri ile son hedefi belirledi.
9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılışı, düşmanın yurttan çıkarılması ile Büyük Taarruz son buldu.
- - - - - - - -
BÜYÜK ZAFER, ulusun önderine, meclisine, ordusuna, kendisine olan güvenini çoğalttı.  Misak-ı Milli gerçekleştirildi. Bağımsızlık ve özgürlüğümüzü, Yurtta birlik ve beraberliği sağladı. M. Kemal Paşa’nın üstün niteliklerinin içerde ve dışarda tartışmasız kabul ettirdi. General Trikopis ve başka esirlere başta M. Kemal Paşa’nın gösterdiği davranış, en ağır koşullu savaşların sonuçlarının nasıl insanlık barışına çevrilebildiğini gösterdi.
Başkomutanımızı, komutanlarımızı, subay ve erlerimizi, cephe gerisinde büyük emek verenleri saygı, sevgi, hürmetle anıyoruz.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları