loading
close
SON DAKİKALAR

Kısa Kısa - 13

Turgut Ünlü
Tarih: 30.08.2022
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü; Taktik ve strateji dehası Mareşal Gazi Mustafa Kemal’e, şehitlerimize şükran ve minnetle.

SAKARYA MEYDAN SAVAŞI…

23 Ağustos – 13 Eylül 1921 tarihleri arasında 22 gün 22 gece aralıksız süren ve kanlı Sakarya Meydan Savaşı’nı yeni Türk Devleti’nin tarihine, dünya tarihinde çok az rastlanan büyük bir meydan savaşı örneği yazdı. (Nutuk).

M. Kemal Paşa’nın bizzat Başkomutan olarak ve “Savunma hattı yoktur, savunma alanı vardır. O alan, bütün vatandır.” taktiği ile yönettiği bu savaş sonunda;

*Yunanlıların saldırı gücü kırıldı, geri çekilme başladı.

*İkinci Viyana’dan bu yana geri çekilişimiz durdu ve atağa geçti.
*BMM, M. Kemal’e “Mareşal” rütbesi ile “Gazi” ünvanını verdi.

*Fransa ile Ankara Antlaşması yapıldı. İtilaf devletlerinden birisi daha grubundan koptu ve Hatay dışında güney sınırımız barışa kavuştu. Kuvvetlerimiz, Yunanlılara karşı kullanılmak üzere Batı Cephesi’ne kaydırıldı.

*13 Ekim 1921’de Kars’ta, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan ile daha önce Moskova Antlaşması’nda saptanan Doğu sınırları kabul ettirildi. 2 Ocak 1922’de Ukrayna ile de antlaşma sağlandı, SSCB ile yeni temaslar başladı.

*Ulusun, hükümete ve orduya güveni artmıştı. BMM’nin Başkanı ve Başkomutan M. Kemal Paşa, mecliste; “Ordunun, tüm saldırı hazırlıklarını tamamlamadan, yarım önlemler ve duygusal hareketlere kapılarak genel bir saldırıya geçilemeyeceğini” belirten konuşmasını yaptı ve kesin zafere ulamak için, bir çok eksikliklerin ve güçlüklerin giderilmesi için kesin sonuçlu BÜYÜK TAARUZ hazırlıklarına başladı.

277 subayımızın şehit olmasından dolayı SUBAY HARBİ de denen Sakarya Meydan Savaşı’nda ordumuz toplam 5.436 şehit, 17.500 yaralı vermiştik.

Taktik ve strateji dehası Mareşal Gazi Mustafa Kemal’e, şehitlerimize şükran ve minnetle…

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları