loading
close
SON DAKİKALAR

10 Ağustos bana göre Çanakkale zaferi olarak kutlanmalı

Turgut Ünlü
Tarih: 11.08.2017

Turgut Ünlü; 10 Ağustos Bana göre Çanakkale zaferi olarak kutlanması gerekli olan bir diğer gün...

10 Ağustos bana göre Çanakkale zaferi olarak kutlanması gerekli olan bir diğer gün. 

10 ağustos 1915 günü Conk bayırından Türk birliklerine saldırı emri veren henüz 34 yaşında bir Kurmay Albay iken son çare olarak Çanakkale Kuzey Kuvvetler komutanlığına atanan Mustafa Kemal'in İngiliz ordusunu bozguna uğratıp denize sürdüğü gündür. İngiltere ordusunun tarihinde aldığı en önemli yenilgidir. O gün 3 İngiliz generali ve 20 bin İngiliz askeri ölmüştür. Bu yenilgi üzerine İngiliz savaş bakanlığı savaşı sonlandırıp Çanakkale'den çekilme kararı vermiştir.

6 ağustos günü İngiltere hükümeti tarafından savaşı kesin zafer kazanarak sonlandırmak üzere oluşturulan 80.000 kişilik yeni bir ordu Suvla koyundan çıkartma yapmıştır. Hedef Anafartalar ve Koca Çimentepeyi ele geçirip Kilitbahir bölgesini denetim altına alıp donanmanın geçişine imkan tanımaktır. 25 nisandan beri devamlı savaş halinde olan Türk ordusu ayrıca 7 cephede savaşması ile de yorgun düşmüş savaşı kaybetmek üzeredir. İşte 6 ağustostaki bu çıkarma ile son darbe vurulacaktır. Birlikler içinde 25 nisanda çıkarmayı durdurmayı başaran 57. Alay ve bağlı olduğu 19. Tümenin komutanı Mustafa Kemal hala başarıyla direnmektedir. Savaş sırasında bu başarılarının sonunda rütbesi Albaylığa yükseltmiştir. Ordu komutanlığı Mustafa Kemal'i son çare olarak 3 generali atlayarak Çanakkale Kuzey Birlikler Komutanlığına atar. Mustafa Kemal dahiyane bir planla İngiliz ordusunu önce Anafartalara üzerine çeker. Savaşı kazandığını sanan İngilizlere gece, birliklerini sessizce Conk bayırı mevkiine çekerek yandan saldırır. Bu saldırıyı en önde bizzat kendi başlatır. Normalde bir komutanın en önde savaşması beklenmez. Mustafa Kemal ilk günden beri cephede askerinin başından ayrılmamıştır ve en önde olmasıyla askerini müthiş bir hücuma kaldırır. İngiliz ordusunu ikiye böler ve darmadağın eder. 

Çanakkale savaşının kazanıldığı gün olan 10 Ağustos günü kutlu olsun. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm Şehitlerimizin ruhları şad mekanları cennet olsun.

Turgut Ünlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları