loading
close
SON DAKİKALAR

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Turgut Ünlü
Tarih: 13.02.2012

YA BAĞIMSIZLIK YA ÖLÜM…

1. Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması’na dayanarak; yurdumuzun, bugün elimizde olmayan geniş Ortadoğu topraklarının büyük bölümü işgal edilmişti.

YA BAĞIMSIZLIK YA ÖLÜM…

İşgallere karşı Anadolu topraklarının çeşitli yerlerinde; Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri, Kuva-i Milliye Örgütleri kurulmuş ve hareketler başlamıştı.

İstanbul’da bunları gören ve bu "çoban ateşleri’ni" bir araya getirilerek işgalcilerin yurttan kovulabileceğine inanan Mustafa Kemal; İstanbul’da padişahın ve hükümetin hiçbir şey yapmadığını da görünce Anadolu’ya gitmeye karar vermişti.

Padişahtan aldığı; Ordu Müfettişi gibi geniş yetkilerle donatılmış bir görevle  19 MAYIS 1919’da Samsun’a çıkmıştı.

Mustafa Kemal "Benim doğum günüm" dediği bu tarihi daha sonra GENÇLİK ve SPOR BAYRAMIolarak belirlemişti.

Neydi bu tarihin önemi?

"19 Mayıs 1919, saldırgan emperyalistlere ve onların emrindeki iç düşmana karşı, Mustafa Kemal önderliğinde, Türk halkını örgütlemek için Kurtuluş Savaşı’nın  politik anlamda başlangıcıdır.

19 Mayıs 1919, emperyalizme, padişahlığa, hükümete ve köhnemiş devlet yapısına karşı Mustafa Kemal ve arkadaşları önderliğinde yürütülen devrimin başlangıcıdır.

19 Mayıs 1919, Ulusal Kurtuluş Mücadelesi için Mustafa Kemal ve arkadaşlarının, halkın silahlı gücü ve öncüsü olarak harekete geçişidir.

Bütün bunları, Mustafa Kemal Samsun’a ayak bastığı zaman şöyle dile getiriyordu:*

"Temel ilke, Türk Ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne denli zengin ve  gönençli olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus uygar insanlık karşısında uşak durumunda kalmaktan kendini kurtaramaz.

Yabancı bir devletin koruyuculuğunu istemek insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü ve beceriksizliği açığa vurmaktan başka bir şey değildir. Gerçekten bu aşağılık duruma düşmemiş olanların başlarına yabancı bir yönetici getirmeleri hiç düşünülemez.

Oysa, Türk’ün onuru ve yetenekleri çok yüksel ve büyüktür. Böyle bir ulus tutsak yaşamaktansa yok olsun daha iyi.

Öyleyse YA BAĞIMSIZLIK YA ÖLÜM…

İşte gerçek kurtuluş isteyenlerin parolası bu olacaktır.’’* (1.THKO davası savunmasından)

Bugün de parolamız aynıdır.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları