loading
close
SON DAKİKALAR

Aileler Niçin Ek Eğitim Desteğine İhtiyaç Duyuyor

Turgut Ünlü
Tarih: 04.11.2012

Turgut Ünlü yazıyor; ''Tüm dünyada aileler, farklı gerekçelerle çocukları için örgün yanında destek eğitimlerine ihtiyaç duymaktadır''...

Tüm dünyada ülke şartlarına bağlı olarak aileler, farklı gerekçelerle çocukları için örgün yanında destek eğitimlerine ihtiyaç duymaktadır.

• AB’de destek eğitimlerin hızla yaygınlaşmasının nedenleri üzerine yapılan bir araştırmada; örgün eğitimde her öğrencinin öğrenme hızına ve tarzına uygun ortam hazırlamanın mümkün olmadığı, bu yüzden ailelerin çocuklarının öğrenme hızına ya da tarzına uygun ek destek eğitimlere yöneldiği saptanmış; bu araştırmada, ailelerin çocukları için daha iyi olanı istemelerinin anlayışla karşılanması gerektiği vurgulanmıştır.

En başarılı okulların öğrencilerinin bile destek eğitimlerden yararlandığı, toplumun dershanelerin üstün çabasında etkilendiği ve bilhassa üst okula girişte destek eğitimle ortaya çıkan farkın aileler tarafından önemsendiği görülmektedir.

• Mali yük getirse bile aileler, çocuklarında ortaya çıkan belirgin farkı gördükleri için desteğe ilgi duymaktadır. Tüm dünyada aileler, çocuklarına daha yüksek statü kazandırmak için ilk yıllarından itibaren yatırımı önemli görmekte ve bütçelerinden çocuklarının geleceği için pay ayırmaktadır. 

Bu yolla elde edilen sonucun olumlu olacağına inanmadan ortaya çıkan farkı görmeden hiç kimse velileri dar bütçelerinden kısarak çocuklarını dershaneye göndermeye ikna edemez. Bu nedenle aslında bu olgunun eğitime olan ilgiyi artırması olumludur ve bırakın engellemeyi desteklemesi gerekir.

• Destek eğitimlere yapılan masraf gerekçe gösterilerek karşı çıkanlar, bilerek ya da bilmeyerek çocuklarına özel ders alabilecek ekonomik güce sahip olanları daha ayrıcalıklı kılmayı, dar gelirli ailelerin de yerlerine kalmalarına desteklenmiş olmaktadırlar.

• Ayrıca bu alana büyük harcamalar yapıldığı savını öne sürenler, ihtiyacın hangi yolla karşılanacağını düşünmemek bir yana özel dershaneler için harcanan paranın eğitime aktarılmasının yönetilemeyeceği gerçeğini de göz ardı etmektedirler. 

Daha da önemlisi, farklılıklarını telafi etme fırsatlarının ellerinden alınmasına- ailelerin rasyonel tercih yapmadıklarını düşünerek onlar adına – karar vermede kendilerini yetkili görmektedirler.

Özellikle dar gelirli aileleri bir yükten kurtarmak isterken onların yarışa ortak olmada tek alternatiflerini ellerinden almak ne kadar uygundur?

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları