loading
close
SON DAKİKALAR

Ayrışma değil... Dayanışma

Turgut Ünlü
Tarih: 27.04.2020

Turgut Ünlü: Koronovirüs salgını nedeniyle, iktidarların 65 yaş üstü insanları, bağışıklıklarının virüse karşı yeterli direnmeyi gösteremeyeceği tıbbi gerekçesiyle evlere kapatıp, uzun süre karantina, izolasyon uygulaması, aynı Bedir Savaşı sonrası olduğu gibi genç-yaşlı tartışmasını ortaya çıkardı.

Bedir Savaşı; Hicret’in 2. Yılında gerçekleşti. Şam’dan dönen Ebu Süfyan’a ait büyük kervanın (1000 develik), 312 müslüman savaşçı tarafından savaşarak ele geçirildi.
Ebu Cehil komutasındaki yüz atlı ve bin savaşçılık ordu yenildi. Müslümanlar bu ilk savaşı kazandı. Savaş sonunda, ok, mızrak, kılıç, deve, at vb. düşmandan ele geçirildi. Bu ganimetlerin (Enfal) paylaşımı, müslümanlar arasında tartışma çıkarmıştı.
Tartışma konusu, savaşa katılmayan Hz. Osman, Talha, Zeyd, Ebu Lübabe, Asım, Hatıp, Es-Samit; Cuveyr’e (3 muhacir + 5 ensar), Hz. Muhammed’in ganimetlerden pay vermesi ve savaşan genç sahabelerin, cephe gerisinde bekleyen yaşlı sahabelere, vuruşmadıkları için ganimetlerden pay verilmesine itirazlarıdır.
ENFAL SURESİ, işte bu olay üzerine gelmiştir.
………
Koronovirüs salgını nedeniyle, iktidarların 65 yaş üstü insanları, bağışıklıklarının virüse karşı yeterli direnmeyi gösteremeyeceği tıbbi gerekçesiyle evlere kapatıp, uzun süre karantina, izolasyon uygulaması, aynı Bedir Savaşı sonrası olduğu gibi genç-yaşlı tartışmasını ortaya çıkardı. Öyle örnekler, öyle yazılıp-çizilimler oldu ki, 65 yaş üstü insanlar neredeyse lince uğratıldı.
Oysa, 14 asır öncesi geçen olayda da görülmüştür ki, bir zaferin, bir başarının ardında yatan büyük birikim, her yaştakilerinin birlikte davranışı, aynı duyguyu birlikte yaşamasıdır. “Yarin yanağından gayri her şeyi paylaşmak”tır.
Kaldı ki, Bedir Savaşına katılmayan ve ganimetten pay verilen 8 kişi, Peygamber tarafından başka yer ve işlerde görevlendirilmiş kişilerdir.
Böylesi dönemler, her yaştaki insanların birbirleriyle dayanışması gereken dönemlerdir. Yaratılan düşmanlıktan tek karlı çıkacak olanların; yönetenler, ezenler, muktedirler, parababaları olacağı akıllardan hiç çıkarılmamalıdır.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları