loading
close
SON DAKİKALAR

Başkanlık Sistemi Olmaz

Turgut Ünlü
Tarih: 19.05.2012

Başkanlık Sistemi Olmaz, Parlementer Sistem İyileştirilmesi...

Başkanlık Sistemi Olmaz, Parlementer Sistem İyileştirilmesi

ABD dışında -ki onun da özel koşulları var- hiçbir yerde başarı göstermemiş, uygulamada çarçabuk diktatörlüğe dönüşüvermiş, kendilerinin geleceğini güvenceye almak için otoriter bir rejime tutunmak isteyen birilerini memnun ve mutlu etmenin dışında kimsenin refahını sağlamamış bir sistemdir Başkanlık Sistemi.

Yeryüzünde hiçbir diktatörün sonu mutluluğa ulaşmamış, önünde sonunda diktatörler ve diktatörlükler yıkılmıştır.
Diktatörlüğe uzaklardaki ABD Başkanlık sistemine öykünmenin hiçbir anlamı yoktur.

Biz, toplum olarak kendimize, kendi geçmişimize bakıp özgün yavrularımızı, dünyaya örnek olabilecek yardımlarımızı ele alıp, onun eksik gediklerini tamamlayarak daima ileriye, çağdaşlığa yürümeliyiz.

Bağımsız kurtuluş savaşımızı daha vermeden 23 Nisan 1920’deTBMM’yi açıp, egemenliği millete vererek, yedi düvele karşı tam bağımsızlığımızı sağlayan biziz.

En zor koşullarda sürekli çok parti deneyimini uygulamaya sokan, laikliği bir yaşam bileşimi haline getiren biziz. Bunlardır bizim özgür yanlarımız.

Tarihimizin deneyimlerinden gelen, Cumhuriyet ilkeleri ile işletilebilen parlamenter sistemimizdeki eksikliklerimizi, örneğin; seçim barajının kaldırılması, siyasi partiler yasasının demokratikleştirilmesi, lider sultasına son verilmesi, yürütmenin; yargı, yasama üzerindeki baskı ve etkisine son verilmesi, şeffaflık ve açıklık, her tür yasaklardan arınma, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, milletvekilliğinin ayrıcalıklarına son verme, her kurumun denetime açık hale getirilmesi, siyasetin paranın emrinden çıkarılması vb. gidererek hem toplumumuza yarar sağlamış hem de dünyaya örnek olmuş olmaz mıyız?

Turgut Ünlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları