loading
close
SON DAKİKALAR

Chavez ve Biz

Turgut Ünlü
Tarih: 18.03.2013

Turgut Ünlü, ''Ülkemizde de siyasal iktidarı oluşturan AKP, neredeyse Chavez’in süresine yakın bir dönemdir iktidarda.''

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 05 Mart 2013 tarihinde maddi anlamda yaşama veda etti. Latin Amerika’nın efsanevi kahramanı Simon Bolivar’ın takipçisiydi.

1988 yılından bu yana 14 yıl iktidarda kaldı, girdiği 17 seçim + referandumdan bir tekinin dışında büyük zaferlerle çıktı.
14 yılda; dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesinin petrollerini millileştirdi, gelirlerini de Venezuela halkının yoksulluğunu gidermeye, eşitliği, refahı sağlamaya adadı. Şöyle ki; 14 yılda halkının yoksulluk oranı yüzde 44 azalmış, gelir dağılımı eşitsizliği de yüzde 54 oranında düşmüştü. 14 bin yeni klinik yapılmış, TEMEL BAKIM PROGRAMI aracılığıyla 1,4 milyon insan kurtarılmış, ülke nüfusunun yüzde 96’sı temiz suya kavuşturulmuştu. Son 10 yılda ülkede yüzde 4,3’lük bir büyüme sağlanmış, işsizlik oranı yüzde 7,7’ye indirilmiş, kişi başına gelir 13 bin dolara yükselmişti.
Halkın sorunları elbette tümüyle çözümlenemedi. Sosyalizm inşa edilmemişti, ancak Bolivarcılığın artık yetmeyeceği, bu noktadan sonra Sosyalizme yönelme düşüncesi ciddi olarak düşünülmeye, eylemselleştirilmeye başlanmıştı. ‘’Devletin sınıf mücadelesine açılması sivil toplumdaki ideolojik egemenliğin kırılması, devletten yararlanarak oligarşi karşısında yeni bir TARİHSEL BLOK oluşturulmasının gerekliliği’’ bunu gösteriyordu.

Bundan sonra Venezuela’da ne olabilir?

Chavez’in gerçekleştirdiği kazanımlardan geriye gidiş olamaz. İleriye gidişin ‘’derecesi’’ni ise TARİHSEL BLOK belirler kanısındayız.

Ülkemizde de siyasal iktidarı oluşturan AKP, neredeyse Chavez’in süresine yakın bir dönemdir iktidarda.
Peki…. Durum ne?

Yatırımlar durmuş, devlet kurumları (KİT) satılmış, Ocak 2013 cari açığı 5.63 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, tüketim çılgınlığı oluşmuş, resmi işsiz sayısı 6.5 milyona ulaşmış, taşeron işçi sayısı 3 milyonu geçmiş, 2 milyon 200 bin aile bedava kömür alır duruma getirilmiş, medya iktidarın egemenlik aracı olmuş, hukuk ayaklar altında alınmış, insanlar mutsuz… umutsuz.

Ey Chavez’in ruhu… Gel biraz da bizim ülkemizin üzerinde dolaş…

Turgut Ünlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları