loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'ye eleştiri ve öneriler

Turgut Ünlü
Tarih: 18.08.2012

Turgut Ünlü, CHP'nin üzerine düşen görevleri yazdı...

CHP 34. Kurultayını tamamladı. Genel Başkana ve Parti Meclisi’ne seçilenlere başarılar dileriz.

Yazılı ve görsel medya hiç olmadığı kadar kurultaya olumlu anlamda yer verildi. “İç mücadele sona erdi.” deniliyor… umarız öyledir.

Kurultayda önemle üzerinde durulması gereken;

 Başkanlık Sistemi
 Yeni Anayasa
 Siyasi Partiler Yasası
 Seçim Sistemi
…..

Üzerinde; sonuç bildirgesinde geçen birkaç söz dışında durulmadı.

Oysa bu konular başlı başına Türkiye’nin geleceğini belirleyecek olan çok ama çok önemli hususlardır. Getirilmesi tasarlanan Başkanlık Sistemi, tümüyle Amerikan Sistemi olacağından, başkana tek seçicilik yetkileri verdiğinden, başkaca konuların konuşulmasının bile bir anlamı yoktur. Daha önce yazdığımız “Başkanlık Sistemi Getirilmemeli” başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi mevcut parlamenter sistemimizin geliştirilmesi tek çıkar yolumuzdur.

“Anayasa Komisyonundan çekilmeyeceğiz, Masadan Kalkmayacağız” görüşü bizzat Sn. Kılıçdaroğlu tarafından dile getirilmiş ama ne yapılacağı, çözümün ne olduğu üzerinde durulmamıştır.

AKP’nin 10-15 milletvekilinin Belediye Başkanı olması durumu göz önüne alındığında;

 Ya yeni Anayasa seçimlerinden önce tamamlanacak
 Ya da genel-yerel seçimler birlikte yapılacaktır.

Bunun için yapılacak “Anayasa Yerel Seçim ayarı” nın karşısındaki tavır ne olacaktır? Bu belirsizdir… Ya da önceden tedbirler alınma yoluna gidilmemektedir.

İş işten geçmeden AKP’nin bu çalışmaları yapılamaz duruma getirmek CHP’nin önemli görevidir.

Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Sistemi bir yığın antidemokratik hükümlerle doludur.

Parti başkanlarının tek seçici olması, her aşamada ön seçim yapılması uygulamasının olmaması, milletvekili dokunulmazlıkları, adaylıkların halka açılmaması, siyasetin parası olanlara açık oluşu, yüzde 10’luk seçim barajı, milli bakiye sisteminin getirilmemesi…gibi olumsuzlukların giderilmesi için çalışmaların ivedilikle yapılıp önce örgütlerin, adından halkın görüşlerine açılması ve sonucun parlamentoya bir baskı unsuru olarak yansıtılması CHP’nin diğer bir önemli görevidir.

Tüm yaşamsal çalışmalar 34. Kurultaya getirilip delegelere ve dinleyicilere sunulsaydı verimli bir iş yapılmış olur, kurultay katılımcıları bunları il, ilçe, kasaba ve köylerine taşıyarak olumlu bir iletişim ve tartışma kanalları açılmış olurdu.

Halkımızın beklentisi, kimin PM üyesi, kimin MYK üyesi, kimin yeniden milletvekili, belediye başkanı, belediye meclisi üyesi…olacağı değil, ülkenin geleceğinin sağlam zemine oturtulmasıdır.

Bunu da CHP kadrolarından beklemektedir.

Bu beklentilere cevap veren kalır, aksi halde yok olur gider.

Turgut Ünlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları