loading
close
SON DAKİKALAR

Devlet Okulunda Öğrenciden Para Alınmaz

Turgut Ünlü
Tarih: 14.02.2012

‘Devlet Okullarında Hiçbir Ad Altında Öğrenciden Para Alınamaz’

Yargıtay, Galatasaray Lisesi’nden bir öğrenci velisinin itirazı üzerine ‘Devlet Okullarında Hiçbir Ad Altında Öğrenciden Para Alınamaz’ diye karar verdi.

Yüksek mahkemenin kararına itirazımız yok. Öyle de olmalı.

Gelelim işin pratikte işleyen yönüne.

12 Eylül sonrasında, okullara memur, hizmetli verilmesi kesildi. İşlerin yürümesi, temizlik vb. konular için okul yönetimleri veliden; kayıt parası, katkı parası, fotokopi parası, kurs parası… vb. adlar altında paralar toplanmaya başladı.

Para denilen pis alet işin içine girince ortalığı pis kokular sardı.

Soruşturmalar, genelgeler, görevden almalar, yer değiştirmeler, okullarda aile bilirlikleri, koruma dernekleri ile yöneticilerin itilafları, dedikodular, öğretmenlik mesleğinin, veli ve öğrenci, kamuoyu nezdinde yıpranışı eğitimde kalite düşüşü, yavaş yavaş her işin paraya tahvil edilişi…

İlk ve ortaöğretimde eğitimin parasızlığı gerçeğini; “MEB Bakanı ve yetkililerinin “ Biz para toplamayın diyoruz, siz bağış alın” gibi popülist, ikiyüzlü bir söylemle daha da bir karmaşıklaştırdı. Bu eğitim- öğretim yılının başında Sayın Milli Eğitim Bakanı, kayıtlarda para alan müdürlerin soruşturulması talimatını verdi. Günah keçisi müfettişler(pardon… af edersiniz… eğitim denetçileri) tüm okulların kayıtlarını denetledi ve zannediyorum Bakanlık genelgesine göre hepsine ceza teklif edildi.

Ne oldu? Sorunu kökten çözmeyince, okulların ihtiyaçlarını devlet çözmeyince, para toplayana ne deme hakkımız var? Sonuçta birçok okul yöneticisi küstürüldü.

Oysa gerçekten bu konu ile ilgili bir niyetiniz var ise, göreceksiniz ki, bunu kötü niyetiyle yapan her il ya da ilçede bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar okul yöneticisidir bunlar.

Neresinden baksanız yanlış.

Yüksek yargıya binde bir de olsa konular intikal ettiğinde hak ve hukuk gerçeğiyle yüz yüze geliveriyoruz. Taa… yüksek yargıya gitmeden bu işleri aşağılarda çözmemiz çok mu zordur?

Bir kere; kesinlikle okullara para girmemelidir. Bunun için devlet okulların tüm giderlerini karşılamalıdır. Yerel yönetimlerin okulların temizlik ihtiyaçlarını karşılaması gibi basit bir öneriyi getireceğim ama hemen “ yerel yönetimler yasası” , “okulların yerel yönetimlere devri” vb. gündeme gelecek.

Ne gelirse gelsin. Okulda çocuğu olanlar, emlak vergisi verir gibi yerel yönetimlere para ödesinler, yerel yönetimler de sınırları içerisindeki okulların ihtiyacını gidersin. Çok mu zor?

Kesin çözüm üretmezseniz, okullardaki kaos sürer gider, vatandaş çok para toplayıp, okulunu süslü püslü hale getiren, paralı kurslar düzenleyen okulları “ iyi okul zannedip” çocuklarını oraya-buraya kaydettirmek için her türlü oyuna başvurur. Sizin e-okul sisteminiz de pratikte işlemez hale gelir. Kesin çözüm üretmez iseniz, sonuçlar üzerinden konuşur, hareket eder, günah keçileri ararsınız.

Turgut Ünlü-Eğitimci

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları