loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim Sistemi Yeniden Değişiyor

Turgut Ünlü
Tarih: 11.02.2012

MEB, 8 yıllık kesintisiz eğitimi kaldırıp yerine 4+4+4’ ten oluşan kademeli bir sistemle, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaracak

5 Ocak 2012 tarihli gazetelere düşen habere göre MEB, 8 yıllık kesintisiz eğitimi kaldırıp yerine 4+4+4’ ten oluşan kademeli bir sistemle, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaracak, ortaokulları yeniden devreye sokacakmış.

2010 yılında yapılan 18. Eğitim Şurası’nın kararlarının esas alınarak hazırlanan yasa teklifinin önümüzdeki günlerde TBMM’nin gündemine geleceği belirtilen haberler arasında.

Uygulamanın, 3 kademe halinde12 yıllık kesintili eğitime dönüştürüleceği yeni sistemde, ilköğretim 4+4 şeklinde iki kademeden oluşup, ardından gelen 4 yılın ise “ ortaöğretim” olarak süreceği belirtiliyor. Lise eğitiminin temel eğitim kapsamına zorunlu olacak şekilde alınacağı yeni sistemde; ilköğretim ve lise eğitimi “temel eğitim” olarak 4+4+4 şeklinde olacak. İlk dört yılı tamamlayan öğrenci halen devam ettiği okuluna gidebileceği gibi ortaokul işlevi görecek başka bir okulun 2. kademesine de devam edebilecek.

Konu elbette çok teknik. Teknik olduğu kadar da ülkemizin geleceği açısından da çok çok önemli.

Bir ülke eğitimle, ilimle, bilimle kalkınacağına göre, ülkemiz kalkınması, nitelikli insan gücü bu noktada büyük önem taşımaktadır. Sistemin her siyasi iktidarca yap-boz tahtasına dönüştürülmesi, eğitimin “ milli”, “ çağdaş” , “uygulanabilir” , yaşamda karşılığını bulan” durumlarından uzaklaştırılması, siyasi hesapların ön planda tutulması bizleri bu güne, çıkmaz sokağa getirmiş iken yeniden bir sistem değişikliğine çok olumlu bakamıyoruz.

Bundan önce; öğretmen yetiştirme sisteminin yeniden düzenlenmesi, ülkemizin coğrafi durumuna uygun müfredat programının düzenlenmesi, öğretmenliğin, müfettişliğin, bir meslek olarak görülmesi, üretime yönelik bir eğitim sisteminin gerçekleştirilmesi, eğitimin finansman sorununun çözülmesi, çocuklarımızın önce okul öncesi eğitim sorununun halledilmesi, ilköğretimdeki öğrencilerimizin ilgi- yetenek ve becerilerinin tespiti ve buna göre ortaöğrenim kurumlarına yönlendirilmesi, bu yönlendirmede üçte bir oranındaki öğrencinin akademik öğrenim için düz liselere, geri kalanının yaşamda karşılığını bulan mesleklere ( meslek okullarına) gönderilmesinin altyapısının örülmesi, vb. sorunların ivedilikle çözülmesi gerekmez mi? 

Ayrıca,1997’ de çıkarılan 4306 sayılı yasada değişikliğin nasıl yapılacağının açıklığa kavuşturulması gerekmez mi?

Evet… Yap- boz tahtasına dönüşen sistemini değiştirelim. Ama bir kez tam olarak değiştirelim. Bunu da eğitimle ilgili tüm kişi ve kuruluşların görüşlerine açalım ve öyle yapalım. Bu değiştirilmesi düşünülen Anayasadan daha mı az önemlidir?

Okulların velilerden para toplaması, devletin çocuğu olmayan veya çocukları okulda olmayan velilerden aldığı vergilerle bedava kitap dağıtması, Tevhid-i Tedrisat Yasası’nın pratikte işlemez hale gelişi, İmralı’daki caniyi bile yetiştiren defolu eğitimi, çocuklarımızın toplumuna yabancılaşımını, Türkçe’nin bile doğru dürüst konuşulamamasını, velilerin “iyi okul”, “ iyi öğretmen” arayışını nasıl önleyeceğiz.

Tüm bunları çözümlemeden yapılacak bir sistem değişikliği, yeni, zor onarılır sorunlara yol açacaktır. Bunun vebali büyüktür.

Yetkilileri uyarıyoruz. Ülke hepimizin… Çocuklarımız geleceğimiz…           

Turgut Ünlü-Eğitimci

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları