loading
close
SON DAKİKALAR

Emekli aylıkları

Turgut Ünlü
Tarih: 04.06.2020
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü: Asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Hiçbir emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır. Emeklilerin insanca yaşam için sürekli haykırdıkları talepleri kısa sürede yerine getirilmelidir.

Türkiye’de, 4 milyonu aşkın malüllük, ölüm aylığı, dul ve yetim maaşı olmak üzere, toplam 12.4 milyon emekli bulunuyor. Bunların, %18’i BAĞ-KUR emeklisi, %21’i işçi emeklisi, geri kalanı memur emeklisidir.

Emeklilerin 4 milyonu aşanı da ya yeniden çalışmayı sürdürüyor ya da iş arıyor.
Emeklilerimizin  %71’i, 56 yaş üzerindedir.
İnsanca bir yaşam, aylıkların yaşam koşullarına uygunluğu, emekli aylıklarının alt sınırının asgari ücretle uyumlu artışı, emekli aylıkları iyileştirilirken, aylık bağlama oranlarının eski düzeye çekilmesi, güncelleme katsayılarının belirlenmesinde müzakere masasında emekli sendikalarının da bulunması, emeklilerin sendikal haklarını özgürce kullanması, bütçeden emeklilere daha fazla pay ayrılması, intibak düzenlemesinin bir an önce gerçekleşmesi,  ilaç katkı payı, muayene ücreti vb. ücretlerin emeklilerden alınmaması, elektrik ve doğalgaz ücretlerinde yüzde 50 indirim, sosyal yaşam alanlarının geliştirilmesi, emekli huzurevleri, sosyal tesislerin emeklilere sunulması...
                       
İSTEMLERİNİ EMEKLİ SENDİKALARI UZUN SÜREDİR SESLENDİRİYOR
- DİSK – Emekli Sen Kartal şubesi, emeklilerin taleplerinin sürekli bir sesi olmayı sürdürüyor. Bu taleplerin ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir geniş toplantıda, işçi emeklisi sendika üyesi Hayri Erol’un, ‘’en düşük emekli maaşı asgari ücretten az olmamalı. Bu emeklilere insanlık dışı bir uygulama, ülke için büyük ayıptır.  Bu talebi yüksek sesle duyurmalıyız ‘’önerisi üzerine’’ başlayan; basın açıklamaları, sendikaların genel kurullarına gidip bu haklı talebin seslendirilmesi, TV konuşmaları vb. Sonucunda; Cumhurbaşkanı 18 Mart 2020’de koronavirüs değerlendirme toplantısı sonrası yaptığı konuşmada: “En düşük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz” dedi.
“Bu, emekliler açısından küçük de olsa bir kazanımdır” derken “5.5 milyon emeklinin yine de asgari ücretin altında aylık aldığı”nı, ayrıntılı rakamlarla kamuoyuna açıklamalarımız sürdürüldü.
-  Sonradan görüldü ki, aylıklar değişmemiş. Hazine eksiği tamamlıyormuş. Örneğin, emekli aylığı 1000 TL olan bir emeklinin aradaki farkı olan 500 TL’yi Hazine karşılıyor. Buradaki emekli aleyhine ilginç durum şu:  Örnek verdiğimiz emekli maaşı 1500 TL olmadığı için, emekli zammını 1500 TL üzerinden değil, 1000 TL üzerinden alacak.  2020 yılının temmuz ayında emekli aylıklarına zam da 1000 TL üzerinden alacak. Esas aylık 1500 TL’ye gelinceye kadar 1500 TL’nin üzerinden zam alamayacaklar.
Özetle; Öok çok sayıdaki emekli uzun bir süre zam almayacak ve 1500 TL almayı sürdürecek.
Sonuçta yine en baştaki önerimize dönelim.
Asgari ücretten vergi alınmamalıdır.
Hiçbir emekli aylığı asgari ücretten az olmamalıdır.
Emeklilerin insanca yaşam için sürekli haykırdıkları talepleri kısa sürede yerine getirilmelidir.
Bakınız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Gazi M. Kemal Atatürk, emeklilerle ilgili ne demiş:
"’Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün gücüyle edinmiş olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları