loading
close
SON DAKİKALAR

Emekliler ne istiyor?

Turgut Ünlü
Tarih: 12.10.2019
Kaynak: Vişne Haber Ajansı

Turgut Ünlü: Emekli, en yüce değer olan emeği harcamış, emek vermiş kişidir. Bir ömür boyu verilen emek dünyanın en anlamlı değeridir.

Emeklilik kişilerin yasalarca belirlenen sürece çalıştıktan sonra çalışma yaşamından çekilme sürecidir. Emekli fiili çalışma yaşamından çekilme sürecindeki kişilere denir. (Tekaüt de denir.) Emekli, en yüce değer olan emeği harcamış, emek vermiş kişidir. Bir ömür boyu verilen Emek dünyanın en anlamlı değeridir. Bu nedenle; Emekli insanca hakça yaşamayı hak edinir. Emeklilerin talepleri emekliler insanca bir yaşam istiyor.

Aylıklarının yaşam koşullarına uygun olmasını istiyor. Emekli aylıklarının alt sınırının asgari ücretle uyumlu bir biçimde artış sağlamasını istiyor. Bütçeden emeklilere daha fazla pay ayrılmasını istiyor. Emekli aylıkları iyileştirilirken, aylık bağlama oranlarını eski düzeye çekilmesini, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümünün dikkate alınmasını istiyor. 200 yılından sonra emekli olanlar için intibak düzenlemesinin yapılmasını istiyor. Emekçilerin sendikal haklarını kullanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Emekli aylıklarının belirlenmesinde, toplu toplu pazarlıkta iktidarla müzakerede masada sendikalarının da bulunmasını istiyor. Emekli sendikalarına üye olanların aidatlarının maaştan kesilmesini istiyor. İlaçta katkı payı, muayene ücreti, ilave ücret vb emeklilerden alınmamasını istiyor. Elektrik, doğalgaz, su faturalarında %50 indirim uygulanmasını istiyor. Sosyal yaşam alanlarının geliştirilmesini, emekli huzurevleri, emekli sosyal tesislerinin emekliler hizmetine sunulmasını istiyor.

Yaşa takılan emeklilerin sorunlarının çözümünü istiyor. Gazi M. Kemal Atatürk’ün “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur. “Sözünün herkesin kulağına küpe olmasını istiyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları