loading
close
SON DAKİKALAR

Hocamız, Ağabeyimiz, Yoldaşımız, Dr. Müh. Sedat Özkol'u Yitirdik

Turgut Ünlü
Tarih: 20.03.2012

Turgut Ünlü Köşesinde Hocasını anlattı, ''İnsanım ben, insancıl olan hiçbir şey bana yabancı değil''

“İnsanım ben, insancıl olan hiçbir şey bana yabancı değil.”

 

Sedat ÖZKOL, bu sözün sahibi Marx’ın, bu sözlerin mezarının başındaki taşta yazan Dr. Hikmet KIVILCIMLI’nın b,r yaşam boyu hiç izinden ayrılmadan, sürekli üreterek, mücadele ederek bu topraklara adını yazdıran İYİ BİR İNSANDI, İYİ BİR SOSYALİSTTİ, İYİ BİR HOCAYDI:

Sedat Hoca, 1936 İstanbul doğumlu. Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniv. İnşaat Fakültesi’ne girdi.

Yüksek İnşaat Mühendisi olarak buradan mezun olduktan sonra; Fulbrigth bursiyeri olarak ABD’de Rolla Cschool of Mines & Metallurgy İnşaat Mühendisliği’nde Yüksek Lisans, Oklahama Devley Üniversitesinde Doktora Çalışmasını yaptı. Oklahama ve St. Luis Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalıştı.

Sedat Hoca ülkesine dönünce ODTÜ Mühendislik Fakültesinde, Dekan yardımcılığı ve inşaat mühendisliği bölümünde öğretim üyeliği yaptı.

Sedat Hoca: politik yaşamın bu dönemi için şunları söylüyordu;
“40 yılı aşan, politik yaşamım temelde “2” ana bölümden oluşuyor. 1.1960-1970 yılları: “Kıvılcımlı’yı Ararken” şeklinde adlandırdığım bu dönemde ANT, YÖ gibi dergilere yazılar yazmıştım. Geri Bıraktırılmış Türkiye (1969), ve Emperyalizm/Tekelci Kapitalizm ve Türkiye (1970) kitaplarım Ant yayınlarından çıktı. Kitaplarımı yayınlarken Kıvılcımlı’yla tanışmak onuruna ve eserlerini okumak mutluluğuna eriştim. Böylece “Kıvılcımlı’nın öğrencisi olmaya çalışmak” dönemi ve süreci başlamış” oldu.

12 Mart döneminde Mamak Askeri Cezaevi’nde, Uğur Mumcu, Prof. Mümtaz Soysal, Deniz Gezmiş ve tüm devrimci tutsaklarla yattı ve iki yıl tutuklu kaldı.

Sedat Hoca, 12 Mart Cezaevi süreci sonrasında, kendi deyimiyle 2. Politik dönemini yaşadı.

“2. 1970’den günümüze:”Kıvılcımlı’yı bulduktan sonra”: politik yaşamımın bu ikinci dönemi 40 yıldır devam ediyor ve ben bu günde “Kıvılcımlı’nın Öğrencisi” olmaya çalışıyorum.” Sedat Hoca, bu dönemde; Türkiye Ulaşımının Ekonomi Politiği / Tefeci – Bezirgan Medeniyetler ve Tarihsel Devrimler Çağı (1975) kitabını ve Finans Kapital – Bankalar (1974 Haziran İlke Dergisi) ile Finans Kapital – Holdingler (Ağustos 1974 İlke Dergisi) makalelerini yayımladı. Politik yaşamını bir ara TSİP’te sürdürdü. Bu arada, Ankara Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü Teknik Danışmanlığı, İşletmeler Bakanlığı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Genel Müdürlüğü görevlerini yaptı.
 
12 Eylül Faşizmi ile aranır duruma düşen Sedat Hoca; “Politik Yaşamın 2. Döneminde” her türlü zor koşullara rağmen “Ustaların” yolundan, özgün yorum ve değerlendirmeleri ile, sabırla, inatla, inançla yürüdü.

“Yok Aslında Birbirinizden Farkınız (1987)”

“Emperyalizmin Boyunduruğundaki Şehirlerimiz ve Şehirlilerimiz. (1990)”

“Oydaşmak yada Oydaşmamak: İşte Bütün Mesele (1990)”

“100 Soruda Alaturkafranga Sosyalizminin Otopsisi (1990)”

“Türkiye Bankacılık Sistemindeki Teknolojik Gelişmeler ve Çalışanlar Üzerindeki Yansınaları (1994)”

“Dişil Yönetişim (2007)”

“Muzır Söyleşiler (2008)”

“7 e Paradişgması (2010)”
Kitaplarını yayınladı.

1996 da kurucu olduğu Epsilon Eiğitim/Yönetim Danışmanlığı: “Kurumsal Etik Değerler/Kurumsal Toplumsal Sorumluk/Etik Yönetimi / Evrensel İş Ahlakı” nda BM Mükemmellik Ödülünü aldı.

1999 da BM Kalkınma Programı “Başarı Plaketi” sahibi oldu.

2000 de 7 e Paradigması ile Tasarımını yaptığı ve tüm belediyeler arasında TÜSİAD Türkiye Büyük Ödülü’nü kazandığı “Kadıköy Belediyesi e-dönüşüm projesi” ni başlattı. 

İstanbul, Maltepe Belediyesinde uygulamaya konulan ve kendi alanında Türkiye’nin İlk ve tek projesi olan “Geleneksel Belediyeden Yeşil Belediyeye Dönüşüm Projesi.” Nin tasarım ve uygulama denetimcisi olan Sedat Hoca, tüm belediye işgörenlerine proje ile ilgili eğitimler verdi, kitaplar yazdı: 

Dişil Yönetişim

Küresel KOBİ

Türkiye Ulaşımının Anatomisi

Özkaynak Düzeni

İşletmelerde Karadelikler

Geleneksel Belediye’den e-Belediye’ye / Yeşil Belediyeye Dönüşüm

Ustası Dr. Hikmet KIVILCIMLI gibi hep yazdı, hep üretti Sedat Hoca.
Çok kısa bir süre önce şöyle diyordu:

“1970 yılından sonra yayımlanan kitap ve makalelerimde “Kıvılcımlı’nın Öğrencisi” olarak “Kıvılcımlı’nın Öğretisi” ni anlamaya, yorumlamaya ve uygulamaya çalıştım. Bugün de “Süreç” devam ediyor. Son yazdığım “Marx ve Kıvılcımlı’nın İzinde Yeşil Devrim / Dişil Devrim/ Dijital Devrim.” altında günümüzü tanımlayıp tanıtmaya çalışıyorum. Bu kitabı “Marx ve Kıvılcımlı’nın izinde İnsan ve Teknik Üretici Güçler” ve “Marx ve Kıvılcımlı’nın İzinde Alternatif Siyaset” Başlıklı kitaplar izleyecek. Ayrıca “Tahrir Meydanından Wall Street’in zapt”ına Başlıklı bir kitap çalışması yürütüyorum.
“Marx ve Kıvılcımlı’nın izinde” başlıklı kitaplarımdan sonra, tüm temel yazılarımı, makalelerimi ve kitaplarımı: “Kıvılcımlı’yı Ararken” ve “Kıvılcımlı’yı Bulduktan Sonra” başlıkları altında bir araya getirmeyi planlıyorum.

Ayrıca “Ekodijital yaşam”, “Asırlık İşletmeler” ve “Çağdaş İşletmelerde Kalıcı Başarının Temel Güvencesi: Ortak Liderlik” kitaplarımı da yayına hazırlıyorum.

Son olarak şu gerçeği bir daha vurgulamak istiyorum: “Kıvılcımlı’yı Bulduktan Sonra” yazdıklarım ve yazmakta olduklarımda, “Doğruluk” ya da “Doğruluk Payı” temelde “ Kıvılcımlı’ya ve Kıvılcımlı’nın Öğretisi’ne” aittir. Eksikler ve yanlışlarsa bana.

Kuşkusuz bu yaşımda da “Kıvılcımlı’nın Öğrencisi olmaya çalışmak” bana güç esin, mutluluk ve onur veriyor.
IŞIKLAR İÇİNDE YAT SEDAT HOCA’MIZ.

Turgut ÜNLÜ - Kazım ÖZGENÇ - Hüsnü YEŞİLYURT - Süleyman ŞAHİN - Kemal EKE - İbrahim ŞAHİN - Cahit ORHAN - Besim BAŞ - Arif KAPTAN - Metin MUTİ

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları