loading
close
SON DAKİKALAR

Kent insanının açmazları

Turgut Ünlü
Tarih: 04.12.2012

Turgut Ünlü yazıyor, ''Örgütsüz halk köledir...''

Özellikle büyük! kentlerde yaşayan insanlarımızın en başta geçim derdi var. Kapitalist sistem var oldukça bu emeğiyle geçinenlerin her zaman derdi olarak sürecek. Ancak bizdeki katmerli. İş garantisi yok, sendikasız, sendikası varsa bile fark etmiyor, işi varsa geçimine yetmiyor, yaşam pahalı, elektrik+ su+ doğalgaz vb. para yetiştirilemiyor. 

Taşeronlaşma elinde eziliyor. Ticaret erbabı zor geçiniyor. Müteahhitlik yapan, iktidara, yerel yönetim yandaşlarına yakın olanlar nispeten rahat. Kamuda çalışanlar “emekli olayım mı olmayayım mı?” ikileminde. Emeklilerin durumu daha da kötü.

Hasılı… Kentlerde zenginler- yoksullar ayrımı neredeyse netleşir durumda. Orta kesim kalmayacak duruma gelindi. SİSTEM’ in sunduğu TÜKETİM ÇILGINLIĞI emekçi kesimi gün be gün borçlandırarak daha da yoksullaştırıp, SİSTEM’ e daha da bağımlılaştırıyor.

Kent insanının bir diğer sorunu çocuklarıyla ilgili gelecek kaygısı. Bunun için mutlaka çocuğunu okutmak istiyor. İyi öğretmen, iyi okul, ders takviyesi arayışında. “iyi öğretmen, iyi okul, ders takviyesi ( okul kursu, özel ders, dershane) arayışı zaten devlet okullarının çoğunda eğitimin iflas ettiğini de gösteriyor. Kentin varoşlarıyla, merkezi arasındaki okullarda eğitim kalitesi gözle görünür durumda. Üstelik, bir de çocukları spor, müzik, güzel sanat vb. dallarında kurslara göndermek de var.

Kent insanı yalnızlaştırıldı. Devlete güvenmiyor, hırsızlık, kapkaççılık, dolandırıcılık, tinerciler, terör, gıda olarak zehirlenme, trafik çilesi… hep karşı karşıya oldukları. Dayanacağı; ya tarikat yuvaları ya da köy dernekleri… Deşarj olacağı yer futbol sahaları…

Tek özlemi var … köyü…

Buna mutlaka bir çare bulunmalı. ( Yerel yönetim seçimleri yaklaşırken Belediye Başkan adayı olacaklara önemle duyurulur.)

Klasik örgütlenmeler yetersiz. Örgütsüz halk köledir. Halk için, halk tarafından, halkla birlikte örgütlenmeler yaratılması gerekir. Halkın inisiyatifi böylece ele alması gerekir.

Bu bir “devrim” meselesidir denmemelidir. Sonuçta elbet de öyledir. Ancak, ondan önce, işsizliğe, pahalılığa, tüketiciliğe, örgütsüzlüğe, Liberal politikalara, eğitimsizliğe… mahkum edilmiş halkımızın bilinçlendirilmeye, uyarılmaya, uyarmaya böylece inisiyatif koymaya ihtiyacı vardır. ucuz devlet, planlı ekonomi, yurtta ve dünyada barış, verimli üretim, doğrudan demokrasi, kirlenmemiş bilgi, yaşamın her alanında özgürce örgütlenme, insanca yaşam…

Tüm bunlardır kent insanımızın- daha doğrusu tüm insanlığın- özlem ve beklentileri.

Bu özlem ve beklentileri kimse kimseye bağışlamayacağına göre çıkış yolu YURTTAŞ İNİSİYATİFİDİR.

Turgut Ünlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları