loading
close
SON DAKİKALAR

Koronavirüs önlemleri esnetilirken...

Turgut Ünlü
Tarih: 12.05.2020
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü: Gerek YKS’nin, gerekse LGS’nin, önlemler tamamlanmadan, hiçbir eğitim sendikası, veli örgütü, akademisyene danışılmadan ve kamuoyunda tartışılmadan tarihlerinin değiştirilip öne çekilmesi büyük hata olmuştur.

Koronavirüs salgınının başladığından bu yana dünyada 4 milyon civarında vaka, 280 bini aşan -10 Mayıs 2020 tarihi itibariyle insan ölümü yaşandı.

Salgın kimi ülkelerde inişe geçmiş görünürken, özellikle geri bırakılmış kimi ülkelerin bazılarında artışlar gözleniyor.
Türkiye’de; belirtilen tarih itibariyle, toplam 1.370.598 test,  138.657 vaka, 3.786 ölü, 92.691 iyileşen,  598 entübe ve ortalama günlük vaka sayısı 1500’lerde…
Dünya genelinde, Türkiye’de de; 11 Mayıs tarihinden itibaren koronavirüs önlemlerinin esnetileceği bir normalleşme dönemine giriliyor.
Tedbirlerin erken gevşetildiği, hastalığa, salgına değil ekonomiye önem verildiği…  hatta okulların bile açılmasında; “çocukları okula gitsin, anne – baba işe gitsin, ekonomi yürüsün” düşüncesinin, sınavların erkene alınmasında, turizmcilerin düşünüldüğünün, futbol maçlarının başlatılmasında  “kumar”  lobisinin etkili olmasının, AVM’lerin açılmasında; AVM sahiplerinin baskılı olmasının…  etkilerinden kamuoyunda bahsediliyor.
Ancak, şurası bir gerçek ki koronavirüs tedbirlerinin esnetilmesinde en önemli etken ekonomidir.
86 – 87 milyon nüfuslu ülkemizde, 1,5 milyona bile daha ulaşamamış test sayısı çok düşüktür. Bu da tanımlanan vakalarla ilgili bütüncül bir değerlendirme yapılmasını engellemektedir. Üstelik, veriler açıklanmasında yeterli şeffaflık yoktur.
Bu da bizlere "esneklikler"in acele ile ve “ekonomi” kaygısı ile alındığı izlenimi vermektedir ki maazallah bu durumun riski çok daha fazla olabilir.
Halihazırda aşı ve ilaç olmadığı için; test sayılarının çok fazla artırılması, yatak kapasitelerinin genişletilmesi, solunum cihazlarının çoğaltılması,  çok etkili vaka takibi, maske – hijyen – fiziki mesafe üçüzünün kesinlikle sürdürülmesi…  olmazsa olmazlarımız olmalıdır.
Sınavlar ve okulların açılması
Gerek YKS’nin, gerekse LGS’nin, önlemler tamamlanmadan, hiçbir eğitim sendikası, veli örgütü, akademisyene danışılmadan ve kamuoyunda tartışılmadan tarihlerinin değiştirilip öne çekilmesi büyük hata olmuştur.
Aynı yanlış dünyanın birçok ülkesinde işlenmektedir.
Ne yazık ki, burada da kaygı ekonomiktir.   Çocuklarla ilgili çalışmalar göstermektedir ki, çocuklar da Covid-19 virüsünü yetişkinler gibi taşıyabilmekte,  yetişkinler kadar etkilenmekte ama bağışıklıklarının genç ve güçlü oluşundan ölüm oranları az olmaktadır. Öyleyse, virüsün dolaşımını en aza indirmek için çocukların bir araya gelmesinin önüne geçilmesi şarttır.
Bu nedenlerle; SINAVLAR ERTELENMELİ, OKULLAR, AŞI VE İLAÇ ÇALIŞMALARI TAM OLARAK SONUÇ VERİNCE AÇILMALIDIR…
Unutulmamalıdır ki,  insan sağlığından, insan yaşamından daha önemli ve değerli hiçbir para dünyada yoktur.                                                                                                             
                                                                                                                   

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları