loading
close
SON DAKİKALAR

Öğretmenler velilere sesleniyor

Turgut Ünlü
Tarih: 26.09.2019
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü: Ödevlerin çocuğunuzun kendi emeğinin ürünü olmasını, gerektiğinde doğruyu bulabilmesi için hata yapması gerektiğini kavramasını sağlayın.

“Prensim”, “Prensesim”, Sevgilim”, Annem”, “Babam”, v.b. sözcükler, “benim çocuğum süper zeki”, “İsteyince her şeyi yapar”, “Çok çalışkan ama öğretmen çocuğuma kafayı takmış”, “Öğretmen sesini yükseltince psikolojisi bozuluyor” vb. cümleleri eğitimcilerimiz çokça duyar oldu. İlginçtir, diplomalı diplomasız, okumuş okumamış, özellikle genç annelerin büyük kesimi bu kategoride. Her açıdan bir “aşırılık” yaşamın gerçekleriyle çok da fazla ilintisi olmayan, bilimsellikten ve dil kurallarımızdan uzak bu söylemler, MEB’in kuralsızlıkları, başörtüsü serbestisi ve tarikat yuvalarının denetlenmemesi üzerinden yayınladığı disiplinsizliği ayyuka çıkartan; DİSİPLİN-KILIK KIYAFET YÖNETMELİKLERİ, VELİLERİN VE ÖĞRENCİLERİN YETERİNCE BİLGİLENDİRME (eğitim)MELERİ vb uygulamaları ile ayyuka çıktı. Disiplinsizlik kılık kıyafet uyumsuzluğu “insan hakları” ile ilintilendirilmeye başladı.

Yarım asra dayanan yaşanmış deneyimlerimizle belki yararlı olur diye meslekdaşlarımın da affına sığınarak bu konuda öneriler sunuyorum. Sevgili Anne, babalar; Öğretmenlere, okula saygılı olunuz, Disiplinsizliğin insan yaşamında yeri olmadığını biliniz, Çocuğunuzu iyi tanıyın. Ona olduğundan fazla söz ve yükler yüklemeyin, Öğretmenlere güvenin, sürekli müdahale etmeyin. Onların da bir insan olduğunu unutmayın, Çocuklarınızı başkalarıyla asla kıyaslamayın, unutmayın ki her çocuğun ilgi alanları, yetenek ve becerileri, yöntem ve okuma hızları başkadır. Çocuğunuzun aşırı korumacı davranışınızla, tutumunuzla daha zayıf ve kırılgan olacağını unutmayın. Çocuğunuzun kitap okuma kültürünü olumlu gelişebilmesinin, ailenin ona öncülük etmesi gerektiğinden geç.tiğini, bilin. Evde okuma kültürü yaratın. Çocuğunuzun ödevlerini kesinlikle siz yapmayın. Kaynak ve sorular, yanıtlarla elbette yardımcı olabilirsiniz.

Ödevlerin çocuğunuzun kendi emeğinin ürünü olmasını, gerektiğinde doğruyu bulabilmesi için hata yapması gerektiğini kavramasını sağlayın. Dikkat eksikliği, içe kapanıklık, obezite, gerçeğe uymayan düşünceler, uykusuzluk vb benzeri sorunlarını ev içinde sınırsız teknoloji ve ekran bağımlılığının yarattığını unutmayın. Bu nedenle ev içinde sınırlı bir biçimde teknoloji kullanımını sağlayın. Çocuğunuzla birlikte olun. Kahvaltıyı, yemeği bi,rlikte yapın. Sinemaya, tiyatroya, konsere, maça, gezmeye birlikte gidin. Yaparak, yaşayarak öğrenmesini sağlayın. Uyku saatini planlayın. Sorumluluk verin. Arkadaşlarını en iyi ailelerini de bilerek tanıyabilirsiniz. Çocuğunuza inanın, iyi taraflarını görün, takdir edin. Çocuğunuzu yeteneğine, ilgi alanına göre spora ve müziğe yönlendirin. Sporu bir yarış aracı olarak görmeyin. Müziğin onu rahatlatacağını unutmayın. Yatağını toplamasını, giyeceklerini kendisinin belirleyip, düzenli tutmasını öğretin. Mesleklerle ilgili bilgi verin, kendisinin ilgi, yetenek, becerisine uygun meslekleri özellikle tanıtın. Doğayı, çevreyi, hayvanları ve bütün canlıları sevmeyi, dayanışmayı, paylaşmayı, doğruluğu, emeği, barışı ve kardeşliği öğretin.

ÜYE YORUMLARI

Ali Kemal Aydın

Sevgili TURGUT Bey. Öncelikle kişilik kimlik ve eğitim uzmanı olarak duygu ve düşünce paylaşımınızdan dolayı TEBRİK ederim. Her manada her konuda paylaşılmayan BİLGİ bilgi değildir. Paylaşılmayan SEVGİ sevgi değildir. Kontrolsüz GÜÇ güç değildir. SİZ varsanız BİZ varız. SELAMLAR – SEVGİLER…..

30.09.2019, 01:09
Yorum Yap

Facebook Yorumları