loading
close
SON DAKİKALAR

Özel Dershaneler “Günah Keçisi” mi?

Turgut Ünlü
Tarih: 04.04.2012

Özel dershaneler siyaset malzemesi yapılmamalı “Günah Keçisi” sayılmamalı...

Özel dershaneler siyaset malzemesi yapılmamalı “Günah Keçisi” sayılmamalı...

Eğitim işi ciddi bir iştir. Ülkenin geleceğini belirler. Bu nedenle eğitim sistemi sürekli değiştirilmez, köklü değişiklikler de ancak üniversiteler, eğitimciler, sendikalar, veliler ve öğrencilerin; kısaca konuyla ilgili tüm paydaşların düşünce ve görüşlerinin alınması, çağın gerçekleri, ülkenin geleneklerinin vb. harman edilmesiyle ortaya çıkarılarak yapılabilir.

Son günlerde gündeme getirilen ve 4+4+4 diye adlandırılan eğitim sistemi değişiklikleri üzülerek söylemek gerekir ki böyle olmamıştır. Onun için güdüktür, çok tepki çekmektedir, fazlaca siyasi koku vermiştir. İsterdik ki 4+4+4 tartışılacağına eğitimin kalitesini arttırma tartışılsaydı.

Bu hengame ortasında; Sayın Başbakan bir de birden üniversite sınavlarını ve dershaneleri kaldıracağını açıklayıverdi. Neden, nasıl, ne zaman vb, hiçbir sorunun karşılığını veremeden yaptı bu açıklamayı.

Bu tür açıklamalar daha önceleri de çok yapılmıştı.

Başbakan R. Tayyip Erdoğan, 15.06.2008 tarihinde yaptığı bir konuşmada;

-“En güçlü liseden, fen lisesinden, Anadolu lisesinden mezun oluyor, o bile hazırlık kursuna gidiyor, bu bir garabet. Bundan ülkenin kurtulması lazım.

-Niçin acaba öğrenciler hazırlık kursuna giderler? Bunu anlamakta zorlanıyorum. Anlıyorum da bu sistem nasıl oluşturulmuş? Bunu kaldırmaya kalktığınız zaman acaba hangi bariyerlerle karşı karşıya kalacaksınız?

-Bunlar aşılacak ama milletçe buna karşı bir mücadeleyi vermemiz gerekiyor. Belki bu, birilerinin çıkarına, menfaatine ters düşebilir ama milletimin menfaatine uygun düşeceğine inanıyorum” demiştir. (AA Haberi)

Türkiye’de gerek ilköğretimden ortaöğretime, gerek ortaöğretimden yükseköğretime geçişte herkesin bildiği bir arz talep dengesizliği vardır. Bu dengesizlik talep edenler arasında bir seçme yapmayı zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk da mevcut sınav sistemlerini ortaya çıkarmıştır.

Milli Eğitim Sistemimizde 1965 yılından bu yana yasal statüsü içinde varlıklarını sürdüren özel dershaneler, sistemin sonuçları olan sınav sistemleri içinde kuruluş amaçlarında belirtilen hizmetlerini sürdürerek varlıklarını daha da geliştirmişlerdir.

Bir üst öğretim kurumuna geçişte başarılı olmak, seçilecek puan türlerine sahip olmayı gerektirmektedir. Bunu elde etmenin yolu sınavlara hazırlanmaktır. Sınavlara hazırlanmak için genellikle iki yol tercih edilmektedir. Özel dershanelere devam etmek veya özel öğretmenlerden özel ders almak…

Özel dershaneler kurumsal kimlikleri ve yasal statüleri içinde bir eğitim hizmeti yürüterek bu ihtiyacı karşılamaktadır.
Sorun özel dershanelerin varlığı ya da sınavlar değildir. Çünkü tüm okullarımızda özel dershanelerde verilen eğitim öğretimi aratmayacak kapsamlı, nitelikli ve sınavlarda başarıyı yakalayabilecek bir eğitim yapıldığını ve de dershanelerin olmadığını varsaydığımızda bile sorun ortadan kalkmayacaktır.

Bu kez yine özelliği olan okullara/bölümlere girmek isteyenlerin talepleri devam edecek ve bunun için ekonomik durumu uygun olanlar bir adım önde olabilmek için yüksek ücretlerle özel derslere, özel öğretmenlere yöneleceklerdir. Bu kez sadece bu olanağı bulabilen öğrenciler istedikleri bölümlere girebileceklerdir.
 
Bunu eğitim politikalarına yön verenler dün biliyorlardı, bugün de biliyorlar.

Başbakan ve Sn Milli Eğitim Bakanı OKS deneyiminden de biliyorlar ki bu “sistem” içinde sınav kaldırılamaz. Eğer sınav kaldırılamayacaksa dershanelere ihtiyaç da devam edecektir. Ya da yasa dışı, kayıt dışı olarak bugün de sürdürülen özel ders almaya yöneliş teşvik edilmiş olacaktır. Bunun çok adaletsiz olacağını söylemek için dershaneci olmaya gerek yoktur.

Özel dershaneler, eğitim adına yapılan ve yapılacak olan hiçbir iyileştirmenin ve atılacak olumlu adımların karşısında olamamıştır ve olmayacaktır.

Sayın başkanımız bir bariyerden söz ediyorsa bunun ima edildiği gibi özel dershaneler olmayacağı bilinmelidir. Özel dershaneler siyasetin aracı olmaktan ve “günah keçisi” sayılmaktan üzüntü duyuyorlar. 

Esas bariyer yıllardan beri eğitim sistemimizdeki bu sorunlara yol açan nedenleri ortadan kaldıracak, siyasi kararlılığın gösterilememesidir.

“Garabet “ i de” sistem” in kendisinde aramak gerekmektedir.

Turgut Ünlü - Eğitimci

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları