loading
close
SON DAKİKALAR

Sarp Kuray'ın ilginç davası

Turgut Ünlü
Tarih: 02.04.2013

Turgut Ünlü, ''1993’de başlayan dava 17 yıl sürmüş bir silahlı örgüt davası. İddia “silahlı örgüt”. Ama silah örgüt mensubu ve eylem yok.''

Sarp Kuray bizim kuşağın yiğit , devrimci, atılgan , inandığı dava için her şeyi göze alabilen biriydi. Onun ismini ben daha lisede iken duymuştum, onunla “Denizciler”(Deniz lisesi, Deniz Harp Okulu öğrencileri, Denizci teğmenler..) gözümüzde bir efsane gibi görülüyordu. Birkaç yıl sonra Sarp Kuray’la ilginç bir “tanışmamız” olmuştu. Hacettepe yurdu basılmış, siyasal yurdumuz basılacağı haberi İstanbul’a gelmişti. Bir gurup arkadaşla Ankara’ya gitmiştik Siyasal’ın kantinine varmıştık ki, birisi merdiven başında bağırarak adeta bizi “teslim” aldı. Konuştu, konuştu ve gitti. Bizler ne olduğunu anlamamıştık. Sonra öğrendik ki konuşan Sarp Kuray. Bazı arkadaşları hırpalanmış ki -Sarp Kuray, Ziraat Fakültesi’nde etkiliymiş, arada bazı olaylar olmuş- bu olayın hesabını sormaya gelmiş. Bu olay adeta ilk yüz yüze gelişimizdi. Daha sonra düşün birlikteliğimiz oldu ama “çok yakın arkadaş” olmadık. Şimdi ceza evinde yattığı “cezasını” çekmeye gideceğini, teslim olacağını kuşağımızdaki bir çok arkadaşa ve bana anlattığında O’na bir kat daha yakınlaşmıştım. Yoldaşça düşüncelerimizi aldı ve bizleri de durumu ile ciddi ciddi düşünmeye sevk etmişti. 

Davası çok ilginç ve çarpıcı bir dava. 1993’de başlayan dava 17 yıl sürmüş bir silahlı örgüt davası. İddia “silahlı örgüt”. Ama silah örgüt mensubu ve eylem yok. Sarp’tan başka ceza alan yok. Aynı mahkeme önce beraat kararı vermiş, Yargıtay bozmuş, bu kez cezayı 168’den vermişler. Yargıtay yeniden bozmuş. Ama İLGİNÇTİR: Aynı mahkeme 17 yıl sonra müebbet vermiş. Yargıtay da bu kez müebbeti onamış. Sarp da bu durumda gidip teslim oldu. 

Bu ilginç ve çarpıcı dava AİHM’ne götürülüyor. AİHM adeta “ Bu ne biçim dava” diyerek kararı bozmuş ve yeniden yargılama yapılmalıdır demiş.  

Ama ; daha özce Sarp Kuray’ı tutuksuz yargılayan mahkeme tutuklu yargılama kararı veriyor.
29 Ocak’ta yapılan duruşmada da serbest bırakılmadı Sarp Kuray. İki Nisan’daki duruşmada özgürlüğüne kavuşur umarım.
 
Turgut Ünlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları