loading
close
SON DAKİKALAR

Yılbaşı

Turgut Ünlü
Tarih: 27.12.2018
Kaynak: Turgut Ünlü

Turgut Ünlü: “Yılbaşı”; insanların eğlendiği gecedir. Eğlenen, gülen, mutlu olan insanlar tablosu güzel bir şeydir. Çevreye zarar vermedikçe kimseye karışılamaz. “Ben eğlenmiyorum, başkaları da eğlenmesin” düşüncesi “duygusallık sapması”’dır.

Her yılbaşı geldiğinde bir tartışma, gerici ama bilinçsiz bir itiraz yükselir. Yazılı, sesli ve görsel medyada abartılı kutlamalar tepki görür.
Ancak bu arada esas “bilinmesi gerekenler” unutulur.
Öncelikle belirtmek gerekir ki;
- Yılbaşı 1 Ocak,
- Noel 25 Aralık,
- Mekke’nin fetih tarihi ise 11 Ocak’tır (630 yılı).
Tam da yılbaşı gecesi “Mekke’nin Fetih Yıldönümü”’nü kutlamak tarih en yanlıştır.
“Noel Baba’ya gelince…;
Anadolumuz; (Anatolia= Güneşin doğduğu yer, ayağa kalkınan yer) Babalar, analar yurdudur. “Noel Baba’da bunlardan biridir. Asıl anayurdu Anadolu’dur. “Baba” eve rızık getiren, veren, paylaşan, koruyan, doyuran, insanların dertlerine çare olandır.
“Baba”; Toplumsaldır, bireysel-bireyci değil. “Babalık” bir simge isimdir. Devletten bağımsızdır, sivildir. Gerçi sonradan yozlaşarak, tarikatlara dönüşmüştür….
Ayrıca ”Noel Baba” Hristiyanlık kültüründe de veren, doyuran, dağıtan birisidir. Unutulmamalı ki Hz. İsa da Kur’an’ın peygamberidir.
Yılbaşı kutlamalarına gelince….
“Yılbaşı”; insanların eğlendiği gecedir. Eğlenen, gülen, mutlu olan insanlar tablosu güzel bir şeydir. Çevreye zarar vermedikçe kimseye karışılamaz. “Ben eğlenmiyorum, başkaları da eğlenmesin” düşüncesi “duygusallık sapması”’dır. “Eğlenirken günah işliyorlar” düşüncesi ise; buna “sana ne?” derler.
Toplum olarak bunları aşmalı, bilim ile, fen ile donanmalı, üretmeli, paylaşmalı, olaylara insancıl yaklaşımla geniş bir perspektifle bakmalıyız.
Mutlu, sağlıklı bir “YENİ YIL” dileğiyle….

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları