loading
close
SON DAKİKALAR

2021, 2020’den her açıdan daha ağır geçecek

Turgut Ünlü
Tarih: 27.01.2021
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü: Herkesin bir an önce gitmesini istediği, insanlığın her açıdan büyük olumsuzluklar yaşadığı 2020 yılı sona ererken unutulan ve de gündeme gelen birkaç önemli olay vardı.

Bir kez unutulan, atlanılan, kolaya kaçılan, gözden kaçırılan vb. ne denirse densin 2020’de yaşanan; - Covid-19 salgını-İklim krizi-Bölgesel savaşlar - İşsizlik, pahalılık, açlık - Irkçılık, faşizm - Yolsuzluk, yasaklar - Bilim dışılık - Katliamlar - Gericilik - Kutuplaşma - Doğa, çevre, hayvan katliamları - Aşırı israf - Liyakatsizlik - Tefeci-bezirganlık - Tekelcilik - Toprak rantı yaratma - Eşitsizlik - Hukuksuzluk, adaletsizlik - Aşırı sömürü - Özgürlüksüzlük - Örgütsüzlük – Tüketim çılgınlığı vb. tüm olumsuzlukların nedeni SİSTEM, sistemin efendileri olan finans-kapitaldir.

· Bakalım... ülkemizde milyonlar bu olumsuzlukları bizzat yaşarken, asıl kazanan, BDDK açıklamasına göre 2020 Ocak-Kasım döneminde %23,1 artışla, 57,3 milyar lira kazanan bankalardır. (Doğal olarak ittifakları tefeci-bezirganlardır, rantiyeciler.. dir.) · 2003’teki her 100 TL bugün 48 TL. olmuştur. TL. altı sıfır atılmasına rağmen 18 yılda pul olmuştur. Vatardaşın bankalara borcu 18 yılda 4 milyar dolardan 107 milyar dolara çıkmıştır.

· Türkiye’nin DIŞ BORCU, 2002’de 129,6 milyar dolar iken 2020’de 421,8 milyar dolar olmuştur. · Türkiye’nin İÇ BORCU, 2002’de 91 milyar dolar iken · 2020’de 137 milyar dolar olmuştur. · Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervi de uçmuştur. Özerkliği kaldırılan MB’da daha önce hiç olmayan eksi 55 milyar dolar rezerv açığı olmuştur.

· Geldi, geliyor, başladı, başlıyor derken Covid-19 aşı uygulaması başlamamıştır. · Asgari ücret beklentilerin altında kalarak 2825,90 TL. olarak açıklanmıştır.

Derneklere kayyım atayabilecek yasa, TBMM’de kabul edilmiştir.

· Sağlık Bakanlığı, ithal edilen aşıda “aracı yok” demesine rağmen, koliden Keymen ilaç çıkmıştır.

· Sayıştay’ın 2019 değerlendirme Raporlarında birçok Belediyenin ve İl Özel İdarelerinin büyük usulsüzlükleri tesbit edilmiştir. Ayrıca, Sayıştay, Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme olduğunu da ortaya koymuştur.

· 17-25 Aralık sürecinde; “Ben ne yaptıysam Başbakan’ın talimatıyla yaptım. Bu milleti ve Başbakanı rahatlatmak için Sn. Başbakanın istifa etmesi gerektiğine inandığını ifade ediyor, milletime saygılar sunuyorum” diyerek istifa eden Çevre ve Şehircilik eski bakanı Erdoğan Bayraktar, 7 yıl sonra paylaştığı mesajında; “Direklere bayrak asarak geldik, mancınıkla atıldık. Siz ise zekanız, eğitiminiz ve babanız sayesinde bizlere horozluk yaptınız. Şimdi ise “Parti”nizin başındasınız. Tıpkı ateşin üstündeki kazan gibi. Hadi bakalım hadi” dedi. · 26 Ağustos 2016 “Sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için” T.Varlık Fonu Başkalığa bağlı olarak kuruldu. TVF. 33 milyar dolarlık sermayesi ile dünyada bulunan 100 büyük fon arasında 14. Sıraya yükseldi.

MP. 2021 yılbaşı büyük ikramiyesi de bu fona çıktı.

· Hamza Yerlikaya, sahte diploması ile görevlerinin başında yeni yıla girdi. · 2021’de 178 milyar bütçeden faiz ödeyeceğiz. 18 yılda bütçeden yapılan faiz ödemesi 492 milyar dolardır. · TVF ile kamunun büyük bölümü her türlü denetimden muaf hale geldi. KOİ’ler tam anlamıyla denetime kapatıldı. Doğalgaz alımından, hastane sözleşmelerine kadar herşey gizli yürütülüyor. TBMM adına denetim yapan Sayıştay tırpanlanmış durumda. Bütçenin açıklık ilkesi ortadan kalkmıştır, şeffaflık yoktur. (İ. Tatlıoğlu) · Köprü ve otoyollara, elektrik ve doğalgaza 2021’in ilk gününde zam geldi.

· Ankara YTH Gar’ında garanti 2030’a kadar sürüyor. Pandemi ile boş kalan gar için - sözleşmeye mücbir sebep konmadığı için- 138 milyon dolar daha ödenecek.

· İTO, yabancı yatırımcıları ülkeye davet ettiği raporda işgücünün ucuz olduğunu itiraf etti. Ucuz işgücünün cazibe olarak gösterildiği rapora göre Almanya’dan 9 kat daha ucuza çalışıyoruz. Zira ülkede 7,5 milyon ücretli açlık sınırının altında bir maaş alıyor.

· Rektör atamalarında artık, göstermelik de olsa seçime başvurulmuyor. Atama yapılıyor. Hem de üniversite dışından hem de AKP’de siyaset yapmışlardan. En son olarak Boğaziçin Üniv. Başına geldi. 12 Üniversitede AKP eski m.vekili görev yapıyor. Hasılı Onur Kula’nın deyimiyle “Üniversite ve bilimin durumu sefalet.”

· Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi tek adam rejimine evrildi. Güçler ayrılığı ortadan kalktı. Parlemento etkisini yitirdi. Dış politikadaki ihvancı ideolojisine bağlılık ülkeyi yalnızlaştırda, müttefiksiz bıraktı.

· Emekliye %7,36 Alkole %17.02 zam yapıldı. Yoksulluk sınırı 11.186 TL. oldu. · MEB okullarda seçmeli ders tercihlerini başlatınca, Din Dersi seçimi için, Cuma hutbesinde konuşma yapılırken, TÜGVA, TÜRGEV, İYC, İYV, Ensar V., TUV, Önder... duruma müdahil oldu.

· Araç muayene ücretleri zamlandı. ...........

Görülüyor ki 2021, 2020’den her açıdan daha ağır geçecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları