loading
close
SON DAKİKALAR

2021 LGS

Turgut Ünlü
Tarih: 12.06.2021
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü: Bu denli eşitsizlik, haksızlık içinde ve ortamında liselere giriş sınavı yapıldı.

2021 Liselere Giriş Sınavı (LGS), 6 Haziran 2021 tarihinde ülke genelinde 973 ve yurtdışında 4 sınav merkezi olmak üzere toplam 977 merkezde; 17.793 okul ve 82.355 salonda; 1.243.801 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. * Öğrenciler, sınava kendi okullarında, iki oturum halinde katıldı.

* Ülke genelinde 2.060 liseye, Merkezi Sınav Puanına göre; toplam 174.160 öğrenci alınacak. FEN LİSELERİ’ne 36.980 öğrenci, SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ’ne 10.142 öğrenci, ANADOLU LİSELERİ’ne 56.396 öğrenci, MESLEK ve TEKNİK ANADOLU LİSELERİ’ne 33.930 öğrenci, A.İMAM HATİP LİSELERİ’ne 36.712 öğrenci yerleştirilecek. SORULARIIN DEĞERLENDİRİLMESİ

* 2021 LGS soruları, son 4 yılın en zor sınavı olarak nitelendirilebilir. * Sözel alan testleri, geçen yıllara göre daha kolay gibi görülse de, sayısal alan testleri öğrencileri oldukça zorladı.

* 2018 LGS’de 18 öğrenci konuları tam yapmıştı. Bu sayı 2019’da 565, 2020’de 181 olmuştu. Bu yıl soruları tam yapanın düşük olacağı sanılıyor.

* Matematik ve Fen Bilimleri soruları, öğrencilerin başarı sıralamasını veya yüzdelik dilimini belirlemede belirleyici olacaktır. Matematik soruları uzun ve zaman alıcı sorulardır. Son üniteden soru sorulmamıştır. ‘’Matematik sorularını yapan kazanır.’’ sözü, bu yılki LGS Matematik sorularında tam karşılığını bulmuştur.

* Fen Bilimleri soruları kazanımlara uygun hazırlanmıştır. Soruların geçen yıla göre zorluk derecesi fazla ve günlük yaşamdan uzak, bilgi ve yoruma dayalıdır. A kitapçığı 15. Sorudaki BASİT MAKİNE DÜZENEĞİ, sorunun güçlük derecesini artırmaktadır. 3 soru, diğer sorulara göre eleyicidir.

* Türkçe, T.C İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Y. Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin sınav soruları, önceki yılların sorularına göre nispeten daha kolaydır. A kitapçığındaki Türkçe’nin 6,18,19,20. Soruları ayırt edici niteliktedir. Çeldiricileri güçlü ve dikkat gerektiren, muhakeme becerisini öne çıkaran sorular ağırlıktadır. Okuduğunu anlayan, ezbercilikten uzak, yorum yapabilen, analitik düşünme becerisi yüksek öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği sorularıdır. SINAV DEĞERLENDİRMESİ

* 2 yıla yaklaşan pandemi sürecinde, ‘’eğitim – öğretim sürecini hiç de iyi yönetemeyen MEB, tüm itirazları dinlemeden, sınavların hiç olmazsa telafiler sonrasına bırakılmasına kulaklarını tıkamış, devlet okulları ile özel okullar öğrencileri arasındaki açılan fırsat eşitsizliği makasını görmezden gelmiş, sınava giren öğrencilerin %85’i’nin merkezi sınavla öğrenci alan bir okula yerleşemeyeceği gerçeğine gözlerini kapamış, uzaktan eğitime olanaksızlıklarından dolayı erişemeyen yüzbinlerce öğrenciye arkasını dönmüş.. üstelik okul başarısı puanlarını da sıfırlamamıştır.

* Bu denli eşitsizlik, haksızlık içinde ve ortamında liselere giriş sınavı yapıldı. ‘’Sınavlar yüz yüze eğitimle az da olsa eksikler giderildikten sonra yapılsın’’ önerisini MEB dinlemedi. Öğrenci, öğretmen ve veliler yorgun düştü. Öğretmenlerin aşılanışı çok gecikti. Okullardan büyük sayıda kopuşlar oldu. MEB de seyretti.

* Pandemi sürecinde, her ne kadar 8. ve 12. sınıf öğrencileri, diğer sınıflara göre okula en çok devam etme şansını yakalayabilenler olsa da, bu yılki sınava hazırlık sürecinden yeterince yararlanamayan öğrenciler olduğu yadsınamaz. MEB, yaşamında 8 yıllık bir eğitimden sonra ilk kez sınava giren, üstelik bu sürenin son iki yılını da salgınla geçiren öğrenciler için hiçbir kolaylaştırıcı, destekleyici, motive edici çalışma yapmadı. Ne, merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanını artırmış – aksine azaltmış - ne , sınav tarihini biraz da olsa geriye çekmiş, ne de ‘’ müfredatın tümü uygulanmasın’’ önerisine sıcak bakmıştır. Aksine, son yılların – özellikle matematik testinde - en zor sınavını gerçekleştirmiştir. Sonuçlar açıklandığında görülecektir ki; - Birçok öğrenci eğitimden kopacak, - Öğrencilerin çok büyük bölümü yine hiç okumak istemediği okullara yönlendirilecek, - Maddi olanakları kısıtlı olsa da birçok öğrenci velisi özel okul kapısına gidecek, - Sınavla öğrenci alan okullar, daha düşük net ve puanlarla öğrenci alacak, - Tüm soruları tam yapan öğrenci sayısı düşük olacak, - Zaten var olan sistemdeki fırsat eşitsizliği, bilimsel, laik, çağdaş, karma, parasız, nitelikli eğitimden uzaklanılış, giderek artacak, - Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimiz ne yazık ki heba olacaktır.

***

‘’2021 LGS sorularının bir yayınevine ait kitapçık ile paralellik gösterdiği ‘’ şaibelerinin doğru olup olmadığı, ‘’ Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü’nün sınav arassında çocuğuyla 20 dakika boyunca birlikte olması ‘’ türündeki haksız, hukuksuz, eşitliği bozan vb. uygulamaların sonuçlarının incelemeye tabi tutulup tutulmadığı, 2021 LGS sonrası öğrenci ve velilerin zaten bozulmuş, güvenmedikleri sisteme karşı daha da öfkelendirmiştir.

***

Kreşlerinden anaokuluna, 12 yıllık zorunlu parasız, karma, ulusal ve çağdaş, bilimsel, yetenek ve becerileri belirlenmiş ve ona göre sevdikleri bir mesleğe hiçbir engel konulmadan kavuşmuş, öğrencilerimizin olduğu, çağın gereklerine, ülkemiz gerçeklerine uygun bilim yuvalarının üretim ve istihdama uygun müfredatları, tartışarak, sorgulayarak, analiz yaparak, analitik düşünerek, mutlu, sağlıklı bir ortamda uygulayan, bir eğitim sistemi, öğretmen liselerinin, askeri liselerin, öğretmen akademilerinin… olduğu bir ülke özlemimizle…

 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları