loading
close
SON DAKİKALAR

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Turgut Ünlü
Tarih: 22.04.2022
Kaynak: wwww.istanbulgercegi.com

Turgut Ünlü; 23 Nisan, dünyada ilk kez, fiili emperyalist işgale karşı bağımsızlık savaşı vermeden, tam bağımsızlıkçıların kendi daha meclisi kurup, ulusal bağımsızlık mücadelesini buradan verdiği bir günün başlangıcıdır.

* 23 Nisan, Egemenliğin millete verildiği bir günün başlangıcıdır.

* 23 Nisan, Yeni Bağımsız bir devletin kuruluşunun günüdür.

* 23 Nisan, dünyada ilk kez, fiili emperyalist işgale karşı bağımsızlık savaşı vermeden, tam bağımsızlıkçıların kendi daha meclisi kurup, ulusal bağımsızlık mücadelesini buradan verdiği bir günün başlangıcıdır.

* 23 Nisan, bir biçim değil öz değişikliğidir.

* 23 Nisan, ulusal egemenliktir.

* 23 Nisan, antiemperyalizimdir.

* 23 Nisan, ulusal birliğimizin sağlandığı, 600 yıllık Osmanlı devleti, hanedanı yerine halkın söz ve karar sahibi olması günüdür.

........

19 Mayıs 1919 tarihinde başlayıp, genelgeler ve kongrelerle Anadolu’nun yoksul, ezilen halkına güven verip emperyalist işgallere karşı örgütleyen M.Kemal Paşa, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelmişti. Meclisi burada açmaya çalıştığı günlerden bir gün, Yunus Nadi’nin; “ Paşam niçin önemsiyorsunuz ? Siz ordu istiyordunuz, ordu işte burada “ sözlerine kısa ve net olarak; “Ben her kerameti meclisten bekleyen bir insanım. Orduyu ancak milletin iradesi yani Meclis oluşturabilir “ demişti.

23 Nisan 1920 tarihinde Ankara’da açtığı milletin meclisi için şunları söylüyordu:

“BMM, ulusal sınırlar içinde yaşam ve bağımsızlığı sağlamak için kurulmuştur. Bağımsızlığın tek ve kutsal emel bildiği Türkiye halkını emperyalizm ve kapitalizm baskı ve zulmünden kurtaracak irade ve hakimiyetin sahibi kılmakta amacına ulaşacağı kanaatindedir. TBMM, ulusunyaşam ve bağımsızlığına kasteden emperyalist ve kapitalist düşmanların tecavüzüne karşı savunma ve bu amaca karşı hareket edenleri altetmek azmiyle kurulmuş bir orduya sahiptir. ( 2.11.1920)

........

Böylesi ulvi bir anlayışla kurulan meclisimiz, başında M. Kemal Paşa ile Padişah ve işgalcilerin destekleriyle çıkarılan ayaklanmaları bastırmış, bağımsızlık mücadelesini utkuyla sonuçlandırmış, saltanatı kaldırmış, Lozan’ı imzalamış ve Cumhuriyeti ilan etmişti.

........

“Egemenlik mutlaka ulusun elinde olmalıdır. Egemenliğine sahip olmayan bir insan veya toplum, hiçbir zaman iradesinin kullanılacağından ve uygulanacağından emin olamaz. Şimdiye kadar ulusunun başına gelen bütün felaketler kendi kader ve mukadderatını başka birinin eline terk etmesinden kaynaklanmıştır.” veciz sözleriyle ulusal egemenliğin önemini belirten Gazi M.Kemal Atatürk;

24 Nisan 1924 tarihinde yani TBMM’nin açılışının 4. yılında çıkarılan 112 sayılı yasa ile bu önemli günü; 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK BAYRAMI olarak kutlanmasını kararlaştırmıştı.

........

“Çocuklarımızı serbestçe konuşmaya, düşündüklerini, duygularını olduğu gibi ifade etmeye teşvik etmeliyiz. Aynı zamanda onların temiz yüreklerinde yurt, ulus, aile, yurttaş sevgisiyle beraber; doğruya, iyiye ve güzel şeylere karşı sevgi ve ilgi uyandırmaya çalışılmalıdır.

Bence bunlar çocuk terbiyesinde ana kucağından en yüksek eğitim ocaklarına kadar her yerde, her zaman üzerinde durulacak önemli noktalardır. Ancak bu suretledir ki çocuklarımız memlekete yararlı birer vatandaş ve mükemmel birer insan olurlar “ diyen Gazi M.Kemal Atatürk;

23 Nisan 1929 tarihinde

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK BAYRAMI’nı ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI yapıyordu.

Dünya ülkeleri arasındaki bu tek çocuk bayramına, 1979 yılından itibaren dünyanın tüm çocukları da ortak oldu.

......

Gazi M. Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarına ülkemizin tüm bağımsızlığı, ulusun egemenliği, insan ve çocuk hakları için mücadele vermiş ve verenlere saygıyla...

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları