loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhuriyetimizin 96.yılında emekliler

Turgut Ünlü
Tarih: 01.11.2019
Kaynak: Vişne Haber Ajansı

Turgut Ünlü: Emekliler, aylıklarının alt sınırının asgari ücretle uyumlu bir biçimde artış sağlamasını istiyor.

Ülkemizde, 4 milyonu aşın malüllük, ölüm aylığı, dul ve yetim maaşı alan olmak üzere, toplam 12,4 milyon emekli bulunuyor. Emeklilerin 4 milyonu aşanı day a yeniden çalışmayı sürdürüyor ya da iş arıyor. Emeklilerimizin %71’I 56 yaş üzerinde olup, %61’I işçi %21’ Bağkur, %18’i memur emeklisi. 96 yıl önce KİMSESİZLERİN KİMSESİ olarak ilan edilen Cumhuriyetimiz bugün, yıllarca emek verip fiili yaşam sürecinden çekilen emeklilerini yoksulluk ve açlık sınırı altında yaşamaya mahkum etmiştir. Daha yeni; Avusturalyalı insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması M. Mercer’in “KÜRESEL EMEKLİLİK ENDEKSİ 2019” raporu yayınlandı.

Dünya nüfusunun %67’sini temsil eden 37 ülkenin emeklilik ölçümlerinin yayınlandığı bu endekste; TÜRKİYE 35. Sırada (sondan 3.) sırada yer aldı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkeler “ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BÜYÜK ZAYIFLIKLAR VE EKSİKLİKLERİ OLAN, BU SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİĞİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ VE ETKİNLİĞİ ŞÜPHELİ” olarak tanımlandı ve “EMEKLİLİK MAAŞLARI ARTIRILMALI” uyarısı yapıldı.

Türkiye’de şu an en düşük işçi emeklisi maaşı 1186 TL. En düşük memur emeklisi maaşı 2.522 TL. Seviyesinde. TÜRK-İŞ araştırmasına göre ise 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.058 TL. Cumhuriyetimizi 96 yıl önce ilan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk bakınız emeklilerle ilgili ne diyor. “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün gücüyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.

Emekliler insanca bir yaşam istiyor. Aylıklarının yaşam koşullarına uygun olmasını istiyor. Emekli aylıklarının alt sınırının asgari ücretle uyumlu bir biçimde artış sağlamasını istiyor. Bütçeden emeklilere daha fazla pay almasını istiyor. Emekli aylıkları iyileştirilirken, aylık bağlama oranlarını eski düzeye çekilmesini, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümünün dikkate alınmasını istiyor. 2000 yılından sonra emekli olanlar için intibak düzenlemesinin yapılmasını istiyor. Emeklilerin sendikal haklarını kullanmasının önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Emekli aylıklarının belirlenmesinde toplu pazarlıkta iktidarla müzakerede masada sendikalarının da bulunmasını istiyor. Emekli sendikalarına üye olanların aidatlarının maaştan kesilmesini istiyor. İlaçta katkı payı, muayene ücreti, ilave ücreti vb. emeklilerden alınmamasını istiyor. Elektrik, doğalgaz, su faturalarında %50 indirim uygulanmasını istiyor. Sosyal yaşam alanlarının geliştirilmesini, emekli huzurevleri, emekli sosyal tesislerinin emeklilerin hizmetine sunulmasını istiyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları