loading
close
SON DAKİKALAR

Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu... Dünya onu 'NASA’ya giren ilk Finli' diye anıyor

Turgut Ünlü
Tarih: 24.02.2020

Turgut Ünlü: Dünya onu “NASA’ya giren ilk Finli” diye biliyor ve anıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyan, halen başka bir ülke vatandaşlığına başvurmayan yurtsever, namuslu bir bilim kadınına karşı ülkenin duyarsızlığına bakar mısınız?

Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu...

Ankara Tıp Fakültesinde asistan iken hazırladığı Astım hastalığı tezi, bölüm başkanınca çöpe atılmış. Bu tez birkaç yıl sonra tıp dünyasının üç büyük bilimsel dergisinden birinde yayımlanmış. Ankara doçentliğini vermeyince, gittiği Finlandiya’da doçentlik ünvanı alan ilk yabancı olmuş.

Finlandiya’da bakteri çalışmaları yaparken, çalışmasının Türkiye’ye ait olması için başvurduğu Bilkent, Hacettepe Üniversitelerince kabul görmemiş. Her şeyi göze alıp geldiği ülkesinde, Başkent Üniversitesi'nde 9 ay çalışabilmiş ve Finlandiya’dan gelip onu profesörü alıp götürmüş.

Kireçlenmenin nedeni olan nanobakteri mikrobunu bulan Neva Çiftçioğlu, NASA’da çalışan ilk Türk bilim kadını. Yakında kalp ve böbrek  hastalıklarının teşhisine ilişkin önemli bir buluşu açıklanacak.

Dünya onu “NASA’ya giren ilk Finli” diye biliyor ve anıyor.  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan gurur duyan, halen başka bir ülke vatandaşlığına başvurmayan yurtsever, namuslu bir bilim kadınına karşı ülkenin duyarsızlığına bakar mısınız?

İşte “beyin göçü” nün nedeni…

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları