loading
close
SON DAKİKALAR

MEB 'İlgi-kişilik-yetenek-beceri' taramalarına başlayacak

Turgut Ünlü
Tarih: 21.12.2019
Kaynak: Vişne Haber Ajansı

Turgut Ünlü: Geçen yıl 800 bin öğrenci ile başlayan bu çalışma henüz verimini gösterme

Önce "inşallah", sonra “maşallah” diyelim. Çok çok geç kalınmış bir çalışma ilgi, yetenek, beceri kişilik tesbitlerinin zamanında yapılmamasından dolayı; Milyonlarca gencimiz heba oldu, oluyor. Bir o kadar insanımız mutsuz oldu, oluyor. İstihdam ve üretimde büyük eksikliklerimiz oldu, oluyor. Milyonlarımızın potansiyeli ortaya çıkarılmadı. Çıkarılmıyor.

Geçen yıl 800 bin öğrenci ile başlayan bu çalışma henüz verimini göstermedi. Bakan Ziya Selçuk “Bir çocuğun yeteneğini keşfetmek ve onu doğru yönlendirmek, hem onun hem de ülke için en değerli hediyelerinden biri MEB olarak öğrencilerimizin ilgi, yetenek ve becerilerini erken yaşta belirleyebilmek amacıyla tarama çalışmaları yürütüyoruz. Böylece çocuklarımıza ilgi, yetenek ve yönelimlerine göre rehberlik edebileceğiz. Hedefimiz, bu taramaları ülke genelinde tüm çocuklarımızla birlikte yapmak. Bu taramaları, çocuklarımız için pedagojik açıdan çok değerli görüyorum. Bir çocuğun kabiliyeti, merakı ve gönlünün, muradının kaderi bir gün tesadüfen keşfedilmeye bırakılamaz” açıklamasını yaptı.

Türkiye genelinde başlatılan ilgi, yetene beceri, kişilik taramaları, öğrencilerin bu konulardaki yönelimlerinin erken yaşlarda belirlenmesi ve öğrenimini yaşamları boyunca doğru yönlendirilebilmelerini amaçlıyor. Bu taramalar, öğrencilerin becerileri sözel yetenekleri, analiz yapabilme, çıkarımlarda bulunma, eleştirel düşünme, spor, resim, müzik vb. bedensel ve sanatsal faaliyetlerde yatkınlıklarının potansileyinin açığa çıkarılmasına yönelik çıktıları beraberinde getirebilecek. Evet… geç kalınmış çok önemli bir çalışma. “inşallah” hedefine ulaşır.

ÜYE YORUMLARI

Tevfik koç

jJaponya bu çalışmayı yıllarca önce başlatmış.Şöyleki,Altı taş gurubu çocukları büyük salonlarda topluyor.Nabızları bilgi sayara bağlanıyor.Bilgisayara bağlanan çocukların seviyesinde
bütün konularda anlatım yapılıyormuş.İgiye göre nabızlarının atışına göre çocukların ilgi ve istekleri tesbid ediliyor ve çocuklar istidat kabiliyetlerine göre yetiştiriyormuş.Bunu Japonya da
çalışan bir doçent ten dinlemiştim.İkinci dünya savaşında yerle bir olan Japonya nerede biz neredeyiz.

22.12.2019, 22:13
Yorum Yap

Facebook Yorumları