loading
close
SON DAKİKALAR

Paydaşlar kapitalizmi mi?

Turgut Ünlü
Tarih: 25.01.2020
Kaynak: Vişne Haber Ajansı

Turgut Ünlü: Bu haksız, aşırı sömürücü, dünyayı ve insanlığı yalnız karları için mahfeden sisteme karşı raporda öne sürülen çözüm önerileri ise ilginç !...

WEF (Dünya Ekonomik Formu), 21-24 Ocak 2020 tarihlerinde DAVOS’ta yapılacak toplantı öncesi, her toplantı öncesi olduğu gibi KÜRESEL RİSKLER RAPORU 2020’yi yayınladı.

Küresel Kapitalist sermayenin sözcüleri, 2020 yılı için ilk kez iklim-çevre sorunlarını seçmiş ve 5 tehdidi RİSK olarak belirtmiştir.

iklim değişikliğinin yol açtığı aşırı hava olayları, 

İklim değişikliği ile mücadelenin başarısızlığa uğraması, 

Doğal afetler, 

biyolojik çeşitliliğin kaybı ve 

İnsan eliyle yaratılan çevre felaketleri…

Beirtilen bu 5 RİSK için önlem alınmadığı taktirde  yerküre ve insanlık için çok büyük tehditler oluşacağının belirtildiği rapor’da; “Daralan ticaret hacmi, durgunlaşan yatırım harcamaları, giderek artan borç yükü ile birlikte geleneksel para ve maliye politikalarının artık ulusal ekonomileri küresel pazarların aşırı oynak ve belirsiz fiyat hareketlerine  karşı koyamadıkları” da yer almış.

Rapor; “Küresel ekonomide yoğunlaşan eşitsizlik, tüm insanlığın geleceğini tehdit ediyor” diyerek; “ eğer küresel sistemde daha eşitlikçi ve sosyal açıdan daha bilinçli bir duyarlılığa kavuşturulamaz ise süregelen durgunluk ve şiddetlenen eşitsizlik ile sosyal dışlanma birbirlerini besleyerek çözülemeyecek bir kısır döngüye girecektir” değerlendirmesini yapıyor.

Bu haksız, aşırı sömürücü, dünyayı ve insanlığı yalnız karları için mahfeden SİSTEM’e karşı; RAPOR’da öne sürülen çözüm önerileri ise ilginç !...

“Sosyal dayanışmayı ve eşitliği gözönünde bulunduracak bir tür PAYDAŞLAR KAPİTALİZMİ! Yaratılmalıdır…”

“Sermaye olabildiğince geniş tabana yayılmalı ve daha adil paylaşım PAYDAŞLAR KAPİTALİZMİN ana eksenine oturtulmalıdır…”

Bu kapitalizmin ruhuna aykırıdır. Kapitalizm, sömürü ve eşitsizlik, adil olmayan bölüşümdür.

Çözüm SOSYALİZMDİR. Ancak Sosyalizmde üretim araçlarının mülkiyeti toplumsallaşır. Üretim süreci doğrudan ve en başta toplumsal yarar ve eşitlikçi bir anlayışla düzenlenir. Böylesi bir sistem de de sözü edilen küresel riskler olmaz, olamaz.

Son söz; Demek ki, 2020 Davos’undan insanlık adına yine bir şey çıkmayacak.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları