loading
close
SON DAKİKALAR

Yemen'den Ankara'ya ağır suçlama

Yemen'den Ankara'ya ağır suçlama
Tarih: 06.11.2012 - 12:58
Kategori: Dünya

Yemen Savunma Bakanlığı, Türkiye'den deniz yoluyla Yemen'e gönderilmek üzere bisküvi kartonları içinde silah bulunduğunu iddia etti...

Savunma Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan habere göre, Türkiye'den Yemen'in güneyindeki Aden Limanı'na gönderilen bisküvi kutularından silah çıktı.

Büyük miktarda ve içinde susturucuların da olduğu iddia edilen silahlar, yetkililerin taşınan malzemenin gıda olmadığından şüphelenmesi üzerine bulundu.

Silahların Yemen'in güvenlik ve istikrarına zarar vermek üzere gönderildiğini belirten Bakanlık, soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Ancak sitede silahları gönderene ya da alıcıya dair herhangi bir detaya yer verilmedi.

Geçen yıl mart ayında yine Yemen'e gönderilmek üzere Türkiye'den 16 bin Türk malı tabanca yola çıkmış ancak silahlara Birleşik Arap Emirlikleri'nde polis tarafından el konulmuştu.

Bakan Yazıcı'dan açıklama

Konuyla ilgili açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemen'de bir Türk şirketine ait Yemen bandıralı gemide silah bulunduğu yönündeki iddialarla ilgili soruşturma talimatı verdiğini bildirdi.

Yazıcı, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, geminin, Mersin Limanı'ndan gümrük işlemlerinin yapıldığını, taşıyıcı firma ile ilgili kırmızı hat kaydının olduğunu ifade etti.

Kırmızı hat uygulaması doğrultusunda, yapılan aramalara ilişkin detayların henüz kendisine ulaşmadığını vurgulayan Yazıcı, "Ama bu normal olarak silah şeklinde beyan edilerek gönderisi yapılmış bir dış ticaret faaliyeti değil. İçerisinde gıda, bisküvi ve benzerleri var, beyanname o şekilde" dedi.

Gümrükleme faaliyetleriyle ilgili soruşturma talimatı verdiğini aktaran Yazıcı, 'soruşturma bitince kusuru olan var mı yok mu' ortaya çıkacağını kaydetti.

Bir gazetecinin, "Türk yapımı silahlar olduğu söyleniyor" sözlerine Yazıcı, "Türk yapımı mı değil mi söyleyebilmek için gümrükte beyan edilen normal bir ihracat işlemine tabi ürün olması lazım. Öyle bir ürün değil. İçinde gıda maddesi var" karşılığını verdi. ,

Taşıyıcı firma açısından da detaylı incelemenin yapılacağını söyleyen Hayati Yazıcı, "Türkiye, Yemen Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasını kabul ediyor mu?" sorusuna ise "Onların söylediğine göre biz bu araştırmayı yapıyoruz. Bu olmuş olmamış, sayısı şudur, o anlamada bir açıklama değil. Bu ürünlerin içerisinde yer aldığı iddia edilen taşımayla ilgili gümrük prosedürlerini sizlerle paylaştım. Bu gümrük işleminde beyannamede yer alan ürünler gıda ürünleri, bisküvi, kraker vesaire" dedi.

Kırmızı hat uygulamasıyla ilgili kontrolü yapan görevli memurun belli olduğunu, detaylı boyutunu ortaya koymak için soruşturma talimatı verdiğini yineleyen Yazıcı, "Kontrol zafiyeti söz konusu mu?" sorusu üzerine, "Silahlar bunun içerisinde varsa buna rağmen kontrolde görülmemişse bir zafiyet var, zafiyet yok denilecek bir durum yok ortada" diye konuştu.

Yazıcı, Yemenli yetkililerle görüşmediğini, taşıyı firmanın da Türk olduğunu söyledi. 


Cnntürk

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları